Хумљани обнављају храм

ТРЕБИЊЕ │ У требињском Дому младих вечерас је приређено донаторско вече за обнову цркве Рођења пресвете Богородице у селу Хум, коју је уз благослав епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, организовао хумски црквени одбор.

Илија Станић, предсједник црквеног одбора у Хуму, каже да су се мјештани још прије неколико мјесеци самоорганизовали у акцију обнове вјековног духовног средишта села и околине, најприје како би створили инфраструктурне услове за предстојеће радове.

„Већ смо успјешно довели воду и струју у гробље, а сада ћемо да обнављамо и цркву. Први задатак је реконструкција крова. Планирамо да урадимо и фуговање, те малтере са унутрашње стране“, истиче Станић.

Станић вјерује да ће слога и заједништво Хумљана обновити и храм, иако планирани радови изискују значајна новчана средства.

„Црква је под заштитом државе и биће покривена плочом, као што је и до сада била. Плоча је скупа а скупи су и мајстори који раде плочом јер их је врло мало у Херцеговини. Ради се кречним малтером, што ће изискивати више и времена и средстава“, каже Станић.

Он напомиње да су мјештани акцију обнове сеоске цркве покренули још осамдесетих година прошлог вијека – када је простор око храма уређен стазама и тротоарима, а црква украшена иконостасом и звоником.

Оно што је у међувремену рат омео, наредна генерација Хумљана данас наставља – с надом да ће обновљена црква сабирати и народ, те вратити живот у запустјело село.

„Памти се да би некад за вријеме старе Југославије о Васкрсењу био централни скуп мјештана свих села требињске шуме око наше цркве“, истиче Станић.

Хумљане које је „сабрало богоугодно дјело“ обнове сеоског храма поздравио је и парох Требињске шуме и Површи Борис Бандука, пренијевши и благослове епископа Григорија.

 „Храм у Хуму вијековима је окупљао не само Хумљане – него и све наше добре и честите људе из Требињске шуме и Површи, па и шире. Увијек кад нешто радимо и обнављамо важно је да учествује што више људи – тада ће и радост окупљања бити много већа јер ће се свако осјећати да долази у своје“, поручио је Бандука.

У културно-забавном програму наступили су чланови Ансамбла националних игара „Јован Дучић“, ученици требињске Музичке школе и млади гуслар Митар Вишњић.

Посјетиоци су могли да дарују новац за обнову хумске цркве у кутију за добровољне прилоге, а приређена је и продајна изложба фотографија храма у обнови, чији је аутор Јован Видаковић.

Уручене су и захвалнице појединцима и установама који су до сада помогли акцију обнове.

О цркви Рођења пресвете Богородице у Хуму нема пуно историјских свједочанстава: извори је датују у 1713. годину, а постоје и индиције да је тада грађена на мјесту старијег храма који је зидала породица локалних властелина.

Градска управа помаже обнову цркве са 5.000 КМ

Слогу и заједништво Хумљана у име Градске управе поздравио је и замјеник градоначелника Мирко Ћурић истакавши да ће Град Требиње акцију обнову хумске цркве помоћи – са 5.000 КМ.

Ћурић је напоменуо да је Град Требиње покренуо и низ пројеката која се односе на подршку обнови живота у требињским селима.

„Ми управо хоћемо да оживимо наша села. Новчана помоћ дјеци са села и донације Аграрног фонда за оне који на селу покрећу бизнис управо су из тог разлога – да се што више људи врати и покуша да нађе своје мјесто на селу. Град Требиње ће оваквим иницијативама и убудуће стајати на услузи и помогати у складу са својим могућностима“, поручио је Ћурић.

Р.С.