Први у РС: Требиње од данас под видео надзором

ТРЕБИЊЕ I У Требињу је данас званично пуштен у рад систем видео-надзора, након потписивања споразума градоначелника Требиња, Луке Петровића и начелника Полицијске управе Требиње, Жарка Лакете.

Наведени систем укључује 41 антивандал камеру, од којих је 31 постављена у Градском парку и 10 на кључним раскрсницама у ужем центру града.

Петровић каже да је Требиње први град у Републици Српској који је у сврху боље безбједности грађана и имовине финансирао видео надзор и полицији предао главни сервер како би се грађани осјећали безбједно.

„Заједничким снагама Градска Управа, ПУ Требиње и ЈУ Екологија и безбједност направили су концепт како појачати безбједност становника нашег града и свих гостију Требиња. Пројекат се састоји из три фазе и у првој је инсталирана 41 камера, а у друге двије град ће бити покривен са још 80-ак камера које ће 24 часа снимати најпрометније улице, школе, болницу, полицију, вртиће, Стари град и све институције“, навео је Петровић.

Систем видео-надзора дат је на кориштење Полицијској управи Требиње која ће 24 часа имати надзор над градом, са главним сервером и салом која је смјештена у Полицијској управи и клијент салом за самонадгледање која ће се налазити у ЈУ „Екологија и безбједност“.

Према ријечима Жарка Лакете, начелника ПУ Требиње овај пројекат је врло значајан што ће полицијска управа имати могућност да 24 часа снима одређене дијелове града, а то ће користити за побољшање стања безбједности и да се заштити имовина наших грађана.

“Ово је врло значајно јер ће полицијски службеници од сада имати увид у сва збивања у ужем градском језгру и од 0 до 24 ће пратити ситуацију, а самим тим ће имати и могућност брже реакције“, рекао је Лакета.

Камере су високе резолуције, снимају и по мраку, а полиција ће надгледати ситуцију 24 часа дневно, а снимци се чувају 21 дан.

Прва фаза пројекта, која је финансирана из градског буџета, коштала је око 200.000 КМ, док ће друге двије фазе бити реализоване током 2018. и 2019., што ће укупно износити око 520.000 КМ улагања у видео надзор у граду Требињу.

Д.М.