Упознавање: КУД „Крушчић“ – Велики залогај, велики успјех малог мјеста

velika drama

Мјесна заједница Крушчић као институција и сервис грађана налази се на бачкој лесној тераси просечне надморске висине од 85 м, у склопу општине Кула. Постојећи број становника износи око 1.900 или 675 домаћинстава смештених у 663 објекта са 2,4 становника по домћинству. Крушчић као насеље простире се на 272 хектара грађевинског реона са густином насељености од 9 становника по једном хектару.

У мјесној заједници са успјехом ради Драмски студио “Луча” који је са „Великом драмом” на републичком фестивалу у Кули освојио прву награду за представу, за режију, за најбољег мушког глумца и најбољу женску епизодну улогу. И још низ награда на престижним фестивалима у региону.

Ово уводно слово је, признајем, преписано са интернета јер, како би Сарајлије рекли, “ако нема у вуглу (шатровачки главу) има на “гуглу”.

Није ми географија никада била јача страна, али у разговору са глумцима из Крушчића, сазнајем да су ово мјесто, махом, населили Црногорци. Са нама, по презименима, али и по упорности својственом том народу, два права Црногорца – управник позоришта Славко Влаховић и глумац Никола Булатовић.

НАЈВЕЋА НАГРАДА – ПЛАСМАН НА ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА

vlahovic

Славко Влаховић

На питање да ли се осјећају као једни од фаворита на Фестивалу фестивала, с обзиром да су били убједљиви на републичком фестивалу Србије, Влаховић каже да никада, па ни данас – са “Великом драмом” нису оптерећени наградама.

“За нас је највећа награда пласман на престижни Фестивал фестивала” у Требињу. Испунила нам се жеља, сан да наступамо под свјетлима требињске позорнице постао је реалност”, каже Влаховић.

“Представа траје два сата и петнаест минута а у ансамблу је 35 људи, од чега 28 на сцени. Кад сам донио одлуку да баш ‘Велику драму’ поставим на сцену, велики број глумаца је био скептичан. Театролог из Новог Сада Мирослав Радоњић, па и режисер Дејан Цицмиловић изразили су страховање да је ‘Велика драма’ за нас велики залогај. Преломио сам, кренули смо са радом, Дејан је смањио број глумаца на 22, а ја сам га свакодневно тјерао да повећа број глумаца, тако да смо сваки лик обухватили у тексту. Рад је био јако тежак, али ансамбл је све добро прихватио, редовни су били доласци на пробе, енергија је била итекако присутна, И све смо урадили доста лагано”, каже Влаховић.

И СА ПОВРЕДАМА – НАЈБОЉИ

bulatovic

Никола Булатовић

“Кад смо кренули у овај пројекат, одмах смо видјели да ће то бити одлична представа. Јесте било изненађење за многе да село од 1500 становника, у конкуренцији градова и бројних квалитетних позоришта освоји прво мјесто, али није први пут да Крушчић остварује одличне резултате. Систем такмичења аматерских позоришта је помало компликован, али ми смо успјели да будемо најбољи. Добар дио наших глумаца ангажован је у пољопривредној производњи, ради неке обичне, свакодневне послове. Након тога се окупљамо на проби и ево имамо успјеха”, истиче Никола Булатовић, који је и прошле године био на требињском фестивалу. Он је тада добио и диплому за суптилно психолошко нијансирање лика доктора Петровића, адвоката у представи „Ожалошћена породица“ Камерне сцене “Мирослав Антић” из Сенте.

Никола (који, узгред буди речено, изгледа као да је “скинуо” главу Новаку Ђоковићу) нам рече да је новинар али, силом прилика, газда кафића. И још дода да су током рада на представи глумци доживјели четири повреде. И то сви редом, или лом или угануће чланка десне ноге. Ваљда Требиње прекине ту лошу традицију.

„Велика драма“ је један од најамбициознијих драмских комада Синише Ковачевића, текст на којем је овај познати драмски аутор радио пуних 13 година. Ријеч је о потресној саги која се бави преиспитивањем наше прошлости и тиме како се бурни послијератни историјски догађаји (мисли се на Други свјетски рат) преламају кроз појединце и на који начин одређују њихове судбине. Писац се фокусира на црногорску породицу Вучић, која активно, у идеолошком и сваком другом смислу, учествује у колонизацији Војводине.

Представа која као да је писана за глумце из Крушчића који су, поновимо још једном, колонизовани из Црне Горе.

Позоришна критика и публика Србије али и Лакташа, на недавном фестивалу аматерског театра, топло је примила ову представу. Хоће ли и требињска?

Аплауз и критика су, традиционално, најбоље мјерило.

Срећно, Крушчић!

Р.М.

Фото: Јован Видаковић