За СТУПАЊЕ У БРАК мјесечна накнада и до 650 КМ, ускоро и субвенционисана станоградња за младе брачне парове

 

ТРЕБИЊЕ │ За особе старости 38 година и више која ступе у брак Град Требиње наредних годину и по дана обезбиједиће мјесечну накнаду у износу – од 200 до 650 КМ.

Ово је одлучио градоначелник Требиња Лука Петровић, који је нову требињску мјеру охрабрења за нежење вечерас представио и члановима Фонда солидарности на састанку у сали Скупштине града.

Највиши износ накнаде – 650 КМ добијаће назапослени супружници, уколико оба лица имају просјек примања испод просјечне плате у Републици Српској примаће 350 КМ, док ће накнада за оне чија су примања изнад просјека износити 200 КМ мјесечно.

Петровић је рекао да у Требињу има око 500 особа са 38 година и више које још нису ступиле у брачну заједницу, а који би се уз поменути финансијски подстицај могли одлучити на овај важан животни корак.

„Ми бисмо били задовољни када би се у овој години реализовало 50 бракова. Нека сваки други брак на свијет донесе барем једну принову – добили бисмо 25 дјеце, а то је већ једно одјељење више у нашим школама“, истакао је Петровић.

Он је појаснио да је услов да једно од лица која ступају у брак има 38 година и више, да једно од њих живи на територији града Требиња, те да се овдје вјенчају гдје би и живјели током наредних 18 мјесеци.

Петровић је истакао да је одлука мотивисана и потребом да Требиње увећа популацију, чиме би биле веће и развојне шансе града, јер би оваква накнада могла привући и многе људе из окружења да баш овдје заснивају породице, остају да живе и придоносе развоју Требиња.

Он је додао да Градска управа ради и на креирању програма субвенционисане станоградње за младе брачне парове са неријешеним стамбеним питањем, а који би обезбиједио да млади плаћају квадрат стана око 1.300 КМ, уз кредите са субвенционисаним каматама.

„Са заинтересованим грађевинским фирмама желимо да направимо зграду од тридесетак станова, чија би цијена квадрата била 1.300 КМ, да ми субвенционишемо каматну стопу кредита за стан и да захтијевамо од извођача радова да субвенционише дио каматне стопе. Процјењујемо да би за једну такву зграду трошак Градске управе износио око 350.000 КМ на 15 година“, каже Петровић.

Он је додао да би градња такве зграде требало да почне на прољеће наредне године, те да ће детаљи овог програма бити познати када буде расписан јавни позив.

Р.С.