Када почети разговарати с дјецом о новцу? Што прије, савјетују психолози, јер дјеца већ од треће године препознају снагу новца. На овој важној лекцији ваша ће вам дјеца једног дана бити захвална јер ће боље знати управљати властитим финансијама.

20191224144612_575471.jpg (52 KB)

Дјеца ће вам поставити многа питања о новцу, а ваша је дужност као родитеља да им покушате одговорити на питања и навести их на пут успјешна управљања њиме. Ево неколико савјета о томе како разговарати с дјецом о новцу.

НОВАЦ НИЈЕ ЛАКО ЗАРАДИТИ

Посматрају ли вас ваша дјеца док подижете готовину путем банкомата добијају утисак како је до новца лако доћи - довољно је тек стиснути неку типку и новчанице саме испадају из аутомата. Требало би да им објасните како се ви морате пуно трудити и радити како бисте добили те новчанице и како су банке и банкомати тек њихови сигурни спремници.

ПОКАЖИТЕ ИМ КАКО МУДРО ТРОШИТИ ЏЕПАРАЦ

Како бисте научили дјецу да паметно располажу новцем, дајте им џепарац и пратите како ће га потрошити. Ако дијете купи некакву фора играчку коју је случајно видјело у излогу, због чега му неће остати довољно новца за куповину предмета који жели имати, на најбољи ће начин схватити које су посљедице неразумног, односно непланског трошења новца.

ЧЕКАЊЕ СЕ ВИШЕ ИСПЛАТИ

Парола "купи сада, плати касније" лош је путоказ дјеци која ће једног дана када се осамостале неконтролисано користити кредитну картицу и упасти у дугове. Како бисте то спријечили, научите их како се чекање исплати. Добар је примјер за то пица - направите заједно пицу са свим састојцима које ваша дјеца воле, а потом за поређење испеците једну готову пицу. За пицу коју сте сами припремали потребно је пуно више времена, али чекање се исплатило јер је знатно укуснија од замрзнуте.

ПЛАНСКО ТРОШЕЊЕ БУЏЕТА

Дјецу треба научити и како није мудро одмах потрошити сав новац који добију. Стога, прије него што одете у заједничку куповину направите прорачун: шта ћете купити, у којим продавницама и колико планирате потрошити. Притом упоредите цијене у појединим продавницама, провјерите који су производи на снижењу и колико сте притом уштедјели. Дјеца ће схватити све предности планиране куповине.

ШТЕДЊОМ НОВЦА ДО НОВЕ ИГРАЧКЕ

Ко штеди марљиво, увијек свега има - позната је мудрост коју би требало да откријете малишанима. Ако је ваше дијете пожељело нову играчку, а нема довољно новца да је купи, реците му да почне штедјети новац којим ће моћи себи испунити ту жељу. Чим прикупи довољно новца, одведите дијете у продавницу да купи жељену играчку. Такво искуство подстакнуће га да настави штедјети.

ВОДИТЕ БИЉЕШКЕ О УШТЕЂЕВИНИ

Важно је за дијете да зна гдје се налази његов новац, као и његов тачан износ. Научите малишане да на рачунару или у каквој свесци воде забиљешке о количини новца који прикупљају у касици. Ако још нису толико вјешти с бројкама и словима, помозите им у томе. Тако ће уједно моћи пратити у којем су периоду успјели прикупити одређену своту новца.

САСТАВИТЕ ПОПИС ДЈЕТЕТОВИХ ЖЕЉА

Дјеци није нимало лако одредити листу приоритета. Стога је безболнија варијанта с њима направити попис оних ствари које би они жељели купити својом уштеђевином. Помозите им притом сугестијама како би њихов одабир био што бољи.

ОТКРИЈТЕ ДЈЕЦИ СВЕ ПРЕДНОСТИ ШТЕДЊЕ

Упознајте дијете са предностима штедње. Откријте му шта је то камата и како његов орочени новац, захваљујући камати, с временом може сам од себе нарасти. Кад упозна све благодати штедње, неће пожељети потрошити сав новац на играчке, већ ће увијек пазити да му нешто остане за касицу.

ЗДРАВА ДОЗА КРИТИЧКОГ РАЗМИШЉАЊА

Научите дјецу да не вјерују ТВ рекламама и укажите им на разне маркетиншке трикове којима се служе фирме како би своје производе што боље пласирале на тржишту и оствариле профит. Објасните им да треба да сумњају у атрактивне фотографије и поруке с малих екрана које често нису истините, а све у циљу да измаме новац.

НОВЦЕМ МОЖЕМО И ПОМАГАТИ, А НЕ САМО КУПОВАТИ

Поучите дјецу да један дио уштеђевине одвајају за добротворне сврхе. То ће их научити како се новац може искористити не само за куповину, већ и за помоћ другима. Нека открију како није битно колико су новца даровали, јер је једнако важан сваки новчић.