171250.jpg (104 KB)

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској је неповољна, с обзиром на експлозивно ширење вируса корона, поручују из Института за јавно здравство.

Додају да тестова има довољно, али да је разлог чекања на тестирање ограниченост капацитета лабораторије која обрађује узорке.

Сви капацитети су ангажовани на максимуму, па је само у данима викенда обрађено 1.300 узорака.

Чињеница да је велики број људи у изолацији и карантину, и да трпе сви сегменти друштва разлог су за нове препоруке које ће Институт упутити ресорном Министарству и другим надлежним институцијама, а тичу се скраћивања периода изолације.

„Ми се морамо прилагодити ситуацији каква је сада, са великим бројем обољелих и немогућношћу да уопште раде и да се одрже сви сектори од здравственог па надаље. Дакле, морамо наћи компромис између та два начина посматрања ситуације. Институт јесте наравно у том смислу разматрао и већ припремио неке препоруке за скраћивање изолације и карантина онолико колико сматрамо да је могуће у овом моменту, тако да очекујемо да у наредним данима он и буде одобрен од надлежних институција. Када буде онда ћемо и објавити“, истакла је за РТРС епидемиолог у Инситуту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.