aj-karmela-2.JPG (115 KB)

Друге вечери 14. Дана малих ствари на сцени Културног центра изведена је представа „Ај, Кармела“, дипломски рад младих глумаца - нашег суграђанина Јована Јовановића и Мионе Марковић на Факултету драмских уметности Београд.

Требињска публика у препуној позоришној дворани бурним аплаузима испратила је креације глумачког дуа и њихову коауторску инсценацију познатог комада шпанског писца и редитеља Хозеа Санчиза Синистера.

aj-karmela-3.JPG (84 KB)

Прича о животним сапутницима и путујућим глумцима Кармели и Паулину у вихору Шпанског грађанског рата, који бивају приморани да играју представу за франкисте и њихове заробљенике осуђене на смрт – проговара о моралним начелима у животу и умјетности, нашим жељама и увјерењима, те суровој збиљи која их ставља на испит.

„На прво читање нам се овај текст допао зато што говори о малим људима, који желе да живе своје мале снове. Овај комад је за глумца велики изазов, али Миона и ја се као и увијек лијепо играмо, пробамо, јако нам је лијепо на сцени, а вечерас је било заиста импресивно – можда и најљепше вече од када се бавим глумом“, каже за Радио Требиње Јован Јовановић, додајући да му је срце пуно због реакције публике у његовом родном граду.

aj-karmela-4.JPG (189 KB)

Иако ријеч о захтјевом комаду – писаном практично за два глумца, Миона Марковић каже да у Јована има „потпуно повјерење да ће све да иде како треба“.

Представа заоштава и питање умјетниковог избора, његових шанси да остане слободан и свој и да се одупре општој комерцијализацији – при чему одговор, потврђују млади глумци, никада није једноставан.

aj-karmela-1.JPG (113 KB)

„И нас двоје смо били у сличним дилемама - да ли нешто прихватити или не. Треба да се држиш неког свог личног осјећаја, шта ти срце каже - а то је често најтеже. Увијек постоји - за и против. Паулино је у представи желио да преживи и питање је - ко је од њих двоје у праву“, истиче млада глумица, која је као Кармела у представи изабрала слободу, достојанство - и смрт.

Јован и Миона купили су ауторска права да представу „Ај, Кармела“ изводе широм региона, а играње у Требињу, до сада четврто, и реакције овдашње публике, охрабрење су да у избору нису погријешили.

„Као и Кармела и Паулино. Само са два кофера и у свијет. То је наш сан. Желимо да живимо неку њихову причу...“, каже нам Јован.