20201201_111507.jpg (241 KB)

Активисти Црвеног крста из Требиња данас су поводом Свјетског дана борбе против АИДС-а, дијелећи летке о овој болести указали на значај њене превенције.

Биљана Анђелић, из Градске организације Црвеног крста Требиње каже да је ово традиционална активност са којом желе информисати грађане о овој опакој болести.

„Сида и даље представља велики глобални проблем јавног здравља, однијевши до сада скоро 33 милиона живота. Процјењује се да 38 милиона људи у свијету живи са ХИВ-ом, закључно са 2019. годином“, навела је Анђелић.

Она је додала да су овогодишње активности усклађене са тренутном епидемиолошком ситуацијом узрокованом пандемијом вируса корона и усмјерене су на едукацију путем средстава информисања, друштвених мрежа и информативно-едукативног и промотивног материјала.

„Овогодишњи мото под којим се обиљежава Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а јесте 'Узајамна подршка - заједничка обавеза'' са циљем подизања свијести људи у заједници о ХИВ инфекцији, укључујући помоћ и разумијевање за обољеле од сиде“, рекла је Анђелић.

Ношење пресавијене црвене траке, која је симбол борбе против сиде, један је од начина солидарности са инфицираним и обољелим људима.

Од 1988. године 1. децембар се обиљежава како би се усмјерила пажња према сиди као водећој глобалној пријетњи.