ОВОМ приликом представићемо још двије иновације из Удружења иноватора Источне Херцеговине. Ради се о иновацијама нашег иноватора и суграђенина Борка Бабаља а конкретно биће више ријечи о “монтажним унутрашњим степеницама” и о “ “збирној вјешалици”.

Иако су ове двије иновације мање награђиване на сајмовима иновација, сматрамо да би производњом и стављањем у промет обје могле заинтересовати велики број купаца. Из већег броја разговора са суграђанима, иноватори су то и установили.

МОНТАЖНЕ УНУТРАШЊЕ СТЕПЕНИЦЕ

stepenice

Из изложбеног плаката је видљив основни елеменат на основу којег би серијску производњу организовала производна фирма а мајстор би једноставним уклапањем лако поредао кољенасте елементе од једне до друге етаже. На плакату није приказано да би поред кољенастих елемената била урађена и газишта за степениште, на којима би са доње стране били причвршћени пластични додаци, помоћу којих би се газишта степеништа једноставно причврстила на пар хоризонталног дијела конструкције и наставило се са ређањем кољенастих елемената и газишта, до изласка на следећу етажу. У случају потребе на вертикалним спојевима, додавале би се подлошке како би се нивелисала висина.

Они грађевинари који су упознати са проблематиком израде унутрашњих степеништа добро знају колико је за то потребно времена, мајсторства и новца, па онда могу и спознати практичну вриједност овог иновативног рјешења.

ЗБИРНА ВЈЕШАЛИЦА vjesalica

Збирна вјешалица је састављенаод жељеног броја појединачних вјешалица (плочица), повезаних саконопом, по принципу венецијанера стим да је испупчени дио окренут горе.На свим плочицама се налази два пара рупа кроз које, као на слици, пролази украсни коноп. Уколико коноппролази кроз пар рупа ближе средини, на ту вјешалицу ће се стављатиони одјевни предмети који имају нараменице (кошуље, сакои), а уколикоконоп пролази кроз пар рупа које суна крајевима плочице, у том случајуна њих се стављају одјевни предмети без нараменица (панталоне и сукње).

НАЧИН производње и предности у односу на до сада позната рјешења: - Производи се технологијом бризгане пластике и алат је много јефтинији а производња бржа за 5-10 пута, јер се једним пуњењем производи 10 појединачних вјешалица, што знатно смањује цијену готовог производа и брзине производње.

ПОЗИТИВНЕ карактеристике овог изума: - На збирну вјешалицу се стављају они одјевни предмети које корисник носи истовремено на себи, што погодује оним корисницима који не знају одабрати складну одјевну комбинацију.

- Збирна вјешалица може на себи носити и десетине одјевних предмета, што доноси предност при складиштењу, што у кућанству, што у продајним објектима

- Kод домаћинстава се смањује потреба за већим бројем ормара. Умјесто 4 ормара, потребно је 1-2 иста таква ормара. Тиме се умањује и потреба за куповином тих складишта одјеће а и уштеда од једног до два квадрата стамбеног простора, што такође преставља значајну уштеду у буџету.

ПРЕЗЕНТИРАЈУЋИ ове изуме, иноватори актуелизују свој и даље критично лош положај у друштву. Иноваторима није јасно како у временима када су се угасиле скоро све производне фирме и када је неопходно стварање нових вриједности, надлежни не виде или неће да вреднују ове активности. Иноватори подвлаче да су нас успјешно представљали на најпрестижнијих сајмова иновација, да су сарађивали са факултетима и школама, да су презентирали совје радове и објављивали стручне чланке у научним часописима, да су добијали висока признања од Министарства науке и технологије, Савеза иноватора Републике Српске, да су изњедрили иноватора Републике Српске са највећим бројем патентних пријава и највећим бројем медаља са најпознатијих сајмова иновација у свијету.

КАКАВ је третман у питању, да не понављамо, свједочи и чињеница да је Министарство науке иноваторима остало дужно сва средства за задњу годину (око 7.000 KМ).

Глас Требиња