898.jpg (473 KB)

У Дому младих вечерас, од 20 часова и 30 минута, биће одржан концерт Алхемичара 'Пјесмом кроз Херцеговину', а улазнице по цијени од 5 КМ можете купити на улазу у ову јавну установу.

Шта ћемо то слушати на концерту у Јутрањем програму Радио Требиња представили су нам Горан и Милица, који су заједно 'Алхемичар'.

„Нас двоје смо заправо синергија- прозни дио, ријеч, доноси Милица, а пјесме излазе кроз моју енергију и на тај начин смо ми алхемија на позорници“, појашњава Горан.

Милица ће представити све што је лијепо, али и оно што је мало ко знао о Херцеговини.

„Љубав према нашем крају сви носимо у себи, али заправо не знамо шта имамо и не знамо то да цијенимо. Херцеговина је увијек имала и има људе који су проносили, проносе и проносиће њену славу свијетом, а ја ћу вечерас на један начин да опишем пјесме које ћете чути, али ћу и открити податке које ријетки од нас знају о нашим крајевима“, каже млади конферансије вечерашњег програма.

Горан наводи да му је Херцеговина била инспирација, чак и када тога није био свјестан, а да је основна чаролија нашег краја сунце.

„Када вучете корјене из наше предивне, али често маргинализоване Херцеговине, не можете побјећи од ње, само је питање када ћете је освијестити у себи, јер Херцеговина и музика су хемија. Сунчева енергија, која је нама нормална, за људе који нису из ових крајева је чудесна и они је виде на посебан начин“, истиче овај умјетник, који је пјесмама описао мјеста наше регије.

„На пјесмама о херецговачким градовима радио сам десет година. Било је неопходно да упознам менталитет људи сваког мјеста, да упијем што више Гацка,Требиња, Љубиња, Берковића... док сам Невесиње, у којем годинама живим, прилично добро познавао“, каже 'Алхемичар'.

Додаје да су пјесме везане за Херцеговину тиха жеља и наших познатих естрадних звијезда који су поријеклом из ових крајева – Здравка Чолића, Жељка Самарџића, Тифе, Ивана Милинковића, који би били спремни за сарадању и, кроз пјесме које је написао, на заједнички рад на (само)промоцији Херецеговине.

Горанова каријера почела је много прије 'Алхемичара', а доказ томе је и сарадња са бројним великим именима наше есртраде, за које је писао пјесме и са којима је освајао награде на фестивалима попут чувеног Сплитског и Марко Поло феста.

„Јасни Госпић, познатој по пјесми 'Дођи у пет до пет' радио сам пратеће вокале, џинглове које сам снимао, између осталих, пјевао је и Тифа, а компоновао сам пјесме за Оливера Драгојевића, Јосипу Лисац, Massima, Јасну Злокић, Винка Цоца, Ива Амулића из 'Тути фрути бенда', Giuliana, Емилију Кокић, Љиљану Николовску из 'Магазина', касније за италијанског пјевача Carla Pedrona, који је чак научио и пјевао на нашем језику“, испричао нам је аутор, који је пјесме писао и на шест свјетских језика, а чија су дјела стигла и до далеког Хонг Конга.

Уз топлу препоруку да дођете на вечерашњи концерт 'Пјесмом кроз Херцеговину', послушајте и шта нам је 'Алхемичар' рекао о музици и музичарима из Херецовине, о повратку људи у родни крај и о животу у Сарајеву, на Корчули, у Италији, Њамачкој и, наравно, у Невесињу. Сазнајте како је било сарађивати са великм пјевачима и на који начин је долазило до тих сарадњи, те зашто је Лепа Брена заинтересована за његове композиције.

Разговарала Биљана Медар.