donacija-ambasada-sad.JPG (117 KB)

Представници Амбасаде САД у БиХ уручили су данас Центру за социјални рад Требињу мјерне инструменате за дијагностику и одређивање терапије намијењене особама са психоменталним потешкоћама.

Џуди Симс из Тима за цивилно-војну сарадњу америчке амбасаде у Сарајеву казала је да су још приликом прве посјете Требињу запослени у овдашњем Центру за социјални рад изразили потребу за овом врстом опреме, која је потом купљена захваљујући организацији „Spirit of Amеrica“.

„Ови инструменти ће им помоћи у ефикасном креирању третмана за дјецу и одрасле, за све кориснике који су обухваћени програмима овог центра, међу којима су и дјеца из удружења са посебним потребама“, истиче Симс.

Александар Копривица, директор Центра за социјални рад Требиње, каже да ова установа новом опремом професионално оснажује своје капацитете и чини знајачај корак у правцу стандардизације својих услуга.

donacija-ambasada-sad-1.JPG (171 KB)

Додаје да Центар за социјални рад има психологе обучене за рад на овим мјерним инструментима.

„То захтијева и активнију партиципацију и дјеце и родитеља, а тестови ће нам показати степен њихове функционалности. Веома пуно нам значи ова донација јер нам примјена ових инстумената омогућава опсежније дијагностичке захвате како би могли боље да разумијемо у ком правцу да креирамо и наше услуге“, напомиње Копривица.

Након уручења донације у Музеју Херцеговине за дјецу са посебним потребама одржана је и интерактивна радионица Одјељења за етнологију Земаљског музеја БиХ, под називом „Музеј у коферу“.

donacija-ambasada-sad-2.JPG (166 KB)

Ријеч је о путујућој изложби са репликама етнолошких предмета из фундуса Земаљског музеја у Сарајеву – од комада намјештаја, музичких инструмената, текстилних рукотворина, до пољопривредног алата - посредсвом којих најмлађи могу више да сазнају о животу наших предака и благу похрањеном у збиркама ове музејске установе.

„У ковчег који стане у мало ауто ставили смо двадесетак умањених реплика етнолошких експоната из наших збирки, које, један по један, вадимо из ковчега, дајемо дјеци да их боље упознају - а сваки од тих предмета има своју причу. Ријеч је о тактилној изложби јер је у првом реду настала за слијепе и слабовиде особе, али је представљамо и другој дјеци и реакције су увијек веома добре“, каже начелник Одјељења за етнологију Земаљског музеја БиХ и један од водитеља радионице Самир Авдић.