Расни нереди шире се Америком током пете ноћи протеста због убиства Џорџа Флојда.

20200601161549_602216.jpg (103 KB)

Више пожара избило је у близини Бијеле куће након што су се мирољубиви протести претворили у вандализам, резултирајући паљењем зграда и масовним крађама.

На само 300 метара од предсједничког сједишта налази се Црква Сент Џон која је, наизглед, била мета подметнутог пожара. Снимци са мјеста несреће показују ватру која букти унутар зграде чији су зидови ишарани графитима.

Та црква је међу најпознатијим мјестима културе у Вашингтону и посјетио ју је сваки предсједник од њеног оснивања прије два вијека, преноси "Раша тудеј".

Власти у Вашингтону увеле су полицијски час, пошто бројне полицијске снаге ни послије неколико сати нису успјеле да зауздају учеснике протеста.

Тај потез власти, међутим, није обесхрабрио демонстранте, који су наставили да пале ватре недалеко од Бијеле куће.

Протести се, како пише Њујорк тајмс, одржавају у 140 градова у САД. Полиција је до сада ухапсила више од 4.000 људи.

20200601061513865393.jpg (73 KB)

Једнако драматично било је у Филаделфији, гдје су се демонстранти у неколико наврата сукобили са полицијом, а изгредници су поразбијали и затим опљачкали неколико великих продавница.

Догађаји у овом граду у први план избацили су дубоке подјеле које владају у врху власти, па су локални званичници већи дио ноћи, како пише Филаделфија инквајерер, провели међусобно се оптужујући ко је крив због чињенице да су демонстрације дочекали неспремни.

Током нереда, из ватреног оружја рањено је најмање 13 особа, укључујући и дванаестогодишњег дечака, којег су у руку погодила два метка.

До касно увече по локалном времену, полиција је ухапсила безмало 300 људи, од чега 66 због пљачке и четворо због напада на снаге реда.

У Минеаполису, гдје су и почели протести, који су се касније проширили широм САД, због кршења полицијског часа ухапшено је 150 особа.

20200601081435_602099.jpg (97 KB)

Током протеста, у масу од око 1.000 људи улетео је камион. Возач је одмах ухапшен, а полиција је саопштила да "можда није знао да су пут блокирали демонстранти". У овом инциденту није било повређених.

У Бостону, учесници протеста запалили су неколико полицијских аутомобила.

У Њујорку, полиција је ухапсила Кјару де Бласио, кћерку градоначелника највећег града у САД. Она и још стотињак људи одбили су да се склоне са улице када им је то наредила полиција, јавља Њујорк пост.