Ових дана нећете претјерати чак и ако можда помислите да опсесивно чистите све и свуда. У складу са ситуацијом, потребно је да неке навике, у вези са хигијеном и дезинфекцијом, промијенимо и будемо што детаљнији. Важно је да се хигијена сваког дана, и у сваком дому дигне на "трећи степен".

20200323133240_590303.jpg (65 KB)

Мноштво корисних информација и савјета у "РТС ординацији" дао је проф. др Горан Белојевић, специјалиста хигијене.

Није важна врста сапуна

Није важно каквом врстом сапуна перете руке. Сваки сапун је добар, само ако се добро држи. Чврст сапун се држи на металној решетци, мора бити сув, никако влажан и у некаквој посуди јер ту могу да се развијају вируси. Течни сапун треба да буде у контејнеру, у посуди како не би имао спољни контакт са рукама.

Пјевајте пјесмицу док перете руке

Препорука је прање руку у трајању од 20 секунди, а пошто људи можда не знају колико је то времена, онда се препоручује да се у себи отпјева "Данас нам је диван дан". Кад отпјевате цијелу песму, прање руку је готово.

Алкохол, марамице, гелови...

Није неоподно послије прања руку примјењивати алкохол. Алкохол је згодан за примјену као и влажне марамице, или гел, који је мало скупљи. Алкохол се може користити тако што се мањом количином из бочице истрљају руке. Када сте у кући, ипак је најбоље добро опрати руке. Увијек је боље добро опрати руке него трљати алкохолом прљаве руке, на примјер. Најбоље је у сваком случају и једно и друго, и прање руку и алкохол.

Не користите асепсол

Асепсол није ефикасан против вируса. Против вируса се користи 70-постотни алкохол или било који хлорни препарат. Препорука је да то буде жавелска вода - натријум хипохлорит.

Он је припремљен за употребу у готовом раствору, а може се правити и мијешањем са водом у препорученој пропорцији (прочитајте упутство). Може се користити за дезинфекцију руку и предмета.

Ципеле остављајте испред врата

Препарате са хлором не треба користити на примјер за дезинфекцију ципела јер ће их оштетити. Најједноставније је сунђером прећи преко ципеле, и онда испрати сунђер.

Ако је у тој прашини било вируса, они ће отићи са склоњеном прашином. Нема смисла дезинфиковати ципеле, а најбоље је оставити их испред врата јер се на ђоновима скупљају прашина и вируси.