Највећи српски научник и један од најзначајнијих умова који су икада живјели, Никола Тасла, умро је сам и заборављен на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелској соби у којој је живео у Њујорку. Мало људи зна да је имао и последњу жељу, као и да данас постоји видео снимак његове сахране.

nikola-tesla.jpg (70 KB)

Никола Тесла је умро сиромашан и у дуговима. У званичним списима пише да је смрт наступила 7. јануара 1943. године у 22:30. Имао је 87 година и стотине патената и проналазака који су му доњели славу, али не и богатство, преноси Историјски забавник.

Ипак, било је оних који су се великог научника сјетили после смрти.

Теслиној сахрани је присуствовало преко 2.000 људи. У поворци која се два дана сливала ка погребној Сали Медисон авеније било је државника, јавних личности, нобеловаца, али и стотине обичних, малих људи који су се дивили генију чији су им проналасци олакшали живот.

"Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и како вријеме пролази, постаје још веће", изјавио је тада Фјорело ла Гвардија, у то вријеме градоначелник Њујорка.

Комеморацију је преносио Радио Њујорк, а сви водећи листови су објавили текстове о "одласку генија".

Опело је одржано 10. јануара у Катедрали Св. Јована Богослова на Менхетну. Ковчег је био покривен америчком и југословенском заставом.

По Теслиној жељи, испратила га је музика. Тражио је двије песме – Шубертову композицију “Аве Марија” и, за крај “Тамо далеко”.

О овоме свједочи звучни запис који је остао сачуван до данашњих дана у Њујоршком архиву. Српску пјесму која је научника подсјећала на далеку домовину одсвирао је Теслин пријатељ, виолинист Златко Балаковић у пратњи хора “Слован”.

Тијело научника је послије овога кремирано.

Погледајте аутентични снимак сахране Николе Тесле и звучни запис пјесме "Тамо далеко" коју је на комеморицији одсвирао виолиниста Златко Балаковић: