Жељко Бегенишић - секретар АМД Херцеговина.jpg (264 KB)

Жељко Бегенишић - секретар АМД Херцеговина

Почетком августа 1992. године ауто-мото друштва оснивају Ауто-мото савез Републике Српске као добровољно, интересно и независно удружење са циљем што веће безбједности у саобраћају. У Требињу је ауто-мото друштво основано 1946. године под називом „Асим Зубчевић“ и под овим називом је постојало све до 1992. године када постаје ауто-мото друштво „Херцеговина“. С обзиром да Ауто-мото савез и Ауто-мото друштво пружају многобројне услуге и погодности грађанима, разговарали смо са секретаром АМД „Херцеговина“ Жељком Бегенишићем како бисмо сазнали које су све то надлежности АМД, која права остварују грађани РС самом регистрацијом свог моторног возила, колико су упућени, као и колико их користе.

Секретар АМД „Херцеговина“ као најважнију дјелатност овог друштва истиче шлепање возила које је оштећено приликом саобраћајне незгоде или се пак ради о квару возила.

„Сви грађани којима је возило регистровано у Републици Српској имају право на 50 километара бесплатног шлепања у случају квара возила односно 25 километара у једном смјеру. Ипак, у Требињу је мала информисаност грађана о правима која оставарују самом регистрацијом возила у РС па се тако дешава да, у случају незгоде, не искористе своје право бесплатног шлепања. Поред услуга шлепања, у надлежности АМД је и издавање међународних докумената као што је међународна возачка дозвола, затим дозвола за управљање туђим моторним возилом које прелази границу, као и технички преглед и осигурање возила“, прича нам Бегенишић.

ЧЛАНСКИ ПАКЕТ „ЕКСТРА“
*Превоз возила у случају саобраћајне незгоде у Србији, Хрватској и Црној Гори, од мјеста незгоде до мјеста пребивалишта уз попуст од 50 посто.
*Бесплатан превоз возила у случају саобраћајне незгоде на територији Републике Српске.
*До 100 километара бесплатног превоза возила у случају квара на територији БиХ.
*Бесплатно уклањање возила са саобраћајнице у случају квара до првог безбједног мјеста на територији Републике Српске.
*Превоз возила у случају квара или саобраћајне незгоде у БиХ уз попуст од 20 посто.
*Попуст од 20 посто на услуге у радионицама центара СПИ АМС РС.
*Попуст на куповину горива на бензинским пумпама са којима АМС РС потпише уговоре у износу који одобри бензинска пумпа.
*Попусти у оквиру клуба 1285.
*Информације о стању на путевима и остале путне информације.
*Бесплатна организација свих врста помоћи на путу у Европи.

Жељко Бегенишић истиче да АМД и АМС са Министарством унутрашњих послова организује низ превентивних акција које су усмјерене ка најрањивијим учесницима у саобраћају – пјешацима, дјеци, возачима мотоцикла.

„Од свих акција које организујемо издвојио бих припрему возила за зимске услове која подразумијева провјеру пнеуматике, течности за кочнице и свих елемената који утичу на безбједност у зимским условима. Поред тога организујемо и припрему возила пред годишње одморе. Битно је нагласити и да сваки грађанин, током читаве године и без обзира на чланство, може да провјери основне ствари на аутомобилу у нашем АМД. Истина је, Требињци то изузетно мало користе, претпостављам због слабе информисаности о својим правима“, каже Жељко Бегенишић са циљем да грађанима укаже на права која имају у АМД „Херцеговина“.   

Ипак, подвлачи Бегенишић, грађани који су учлањени у АМС одлично познају своја права. Међутим, проблем је што мали број њих зна да уопште постоје бесплатне услуге АМС и члански пакети.

ЧЛАНСКИ ПАКЕТ „ЕВРОСТАР ПРЕМИЈУМ“
*Покриће трошкова превоза возила након саобраћајне незгоде из било које земље Европе до 750 евра.
*Поправка на путу у Европи до 200 евра.
*Вуча возила до 200 евра или 100 километара.
*Смјештај до три ноћи или замјенско возило до три дана.
*Бесплатан превоз возила у случају саобраћајне незгоде у БиХ и бесплатан превоз члана и његове породице аутобусом или жељезницом до мјеста пребивалишта.
*Бесплатан превоз возила у случају саобраћајне незгоде на територији Републике Српске.
*До 100 километара бесплатног превоза возила у случају квара на територији БиХ.
*Бесплатно уклањање возила са саобраћајница у случају квара до првог безбједног мјеста на територији Републике Српске.
*Превоз возила у случају квара или саобраћајне незгоде у БиХ уз попуст од 20 посто.
*Попуст од 20 посто на услуге у радионицама центара СПИ АМС РС.
*Попуст на куповину горива на бензинским пумпама  са којима АМС РС потпише уговоре у износу који одобри бензинска пумпа.
*Попусти у оквиру клуба 1285.
*Информације о стању на путевима и остале путне информације.
*Бесплатна организација свих врста помоћи на путу.

С обзиром да АМД и АМС имају за примарни циљ безбједност свих учесника у саобраћају, поред одређених акција организују и бројне едукације и такмичења, а све са циљем што бољег упознавања саобраћаја. Једна од таквих је било и градско такмичење Дјеца у саобраћају гдје најбоља екипа иде на регионално, а затим и на републичко такмичење које буде сваке године у Теслићу.

„Такмичење је конципирано тако да учесници возе бицикл и раде тестове. Крајем прошле године смо пред средњошколским центром имали акцију Нити једна чаша прије вожње и ту су људи из АМС, уз помоћ такозваних пијаних наочара, дјеци презентовали колико је тешко ходати под дејством алкохола, а камоли возити“.

Превентивна акција Ретро је ин имала је за циљ повећање безбједности возача мотоцикла и мопеда у саобраћају.jpg (401 KB)

Превентивна акција "Ретро је ин" имала је за циљ повећање безбједности возача мотоцикла и мопеда у саобраћају

Како је Ауто-мото савезу и Ауто-мото друштву статутом предвиђено подржавање мото спортова, они организују и рели трке које, поред такмичарског карактера, имају и превентивни и едукативни карактер. Према ријечима Бегенишића, сваки возач рели трке ради тестове прије вожње и то је једна од основних предности овог типа такмичења - едукација и потврда стеченог знање. Тако Ауто-мото савез организује рели трке Козара и Сутјеска на којим буде велики број учесника из Требиња који се увијек високо котирају.

Секретар АМД „Херцеговина“ посебно истиче број диспечерског центра 1285 који је доступан 24 часа и који сваки грађанин Републике Српске има право да позове уколико је у квару или је имао саобраћајну незгоду или једноставно да се информише о стању на путевима или на граничном прелазу.