begovic „Za Leotar. Moji su iz Trebinja, pa je logično da navijamo za taj klub“. Ovako je novinaru portala Sport.sport.ba odgovorio Asmir Begović, golman bh. reprezentacije i engleskog premijerligaša Stouk Sitija, upitan – da li u BiH navija za Željezničar ili Sarajevo, a povodom 104. sarajevskog derbija koji se danas igra na Grbavici.
Iako je zbog ratnih zbivanja Trebinje napustio još kao četvorogodišnjak, a nakon toga u rodnom gradu bio samo još jednom 2008. godine – za Asmira Begovića Trebinje je i danas jedino mjesto u zemlji svog porijekla koje „osjeća kao svoj grad“, a „Leotar, Stouk i Bajern – su mu najvažniji klubovi“ (Al Džazira).
Veze sa Trebinjem i Leotarom nisu samo zavičajne – stariji Trebinjci pamte da je i Asmirom otac, Amir Begović bio golman Leotara, predratnog drugoligaša Jugoslavije.
Životni i profesionalni put je Asmira Begovića iz Trebinja, preko Njemačke i Kanade, doveo u Englesku, gdje je danas jedini golman iz ovog dijela Evrope koji brani u najjačem nacionalnom prvenstvu Starog kontinenta. Nakon Portsmuta i posudbe Ipsviču, skrasio se u Stouk Sitiju, a njegovi golmanski kvaliteti i danas su na meti menadžera najvećih klubova Evrope.
Prvi golman reprezentacije BiH dobio je nedavno i svoje mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda i to zbog gola sa najveće udaljenosti – 92 metra, koji je postigao Sautemptonu prošle sezone.
R.S.