Srn2023-11-28_136895_0.jpg (282 KB)

Општина Берковићи добила је, у оквиру пројекта ЕУ, паметну клупу, а захваљујући софтверу који је у њу интегрисан грађани ће имати прилику да изразе своје мишљење о питањима која се тичу њихове локалне заједнице.

"У оквиру трогодишњег пројекта `Линк за сарадњу`, који финансира ЕУ, у сарадњи са 12 локалних самоуправа са територије БиХ постављено је 12 паметних клупа, које су доступне грађанима, а међу њима су и Берковићи", речено је Срни у тој општини.

Паметне клупе се могу користити, осим у Берковићима, и у Требињу, Невесињу, Приједору, Kостајници, Новом Граду, Мостару, Јабланици, Маглају, Равном, Завидовићима и у Жепчу.

Паметне клупе се, како су појаснили, постављају с циљем формирања јединствене онлајн мреже или дигиталног хаба /средишта/ између локалних самоуправа, невладиних организација и грађана.

"Е-партиципација и дигитална демократизација омогућени су софтвером интегрисаним у паметне клупе, а грађанима даје могућност да изразе своје мишљење о питањима која се тичу њихове локалне средине", навели су из општине и истакли да ће прикупљени подаци бити презентовани локалним самоуправама с циљем конкретних акција партиципативне демократије.

Твакав приступ, како се наводи, значи бржу и директнију комуникацију између грађана и власти, кроз само неколико кликова.

Осим тог вриједног комуникационог алата, паметне клупе обухватају и бесплатну бежичну везу, пуњење мобилних уређаја и електричних ромобила, као и паркинг-мјеста за њих.

Укупна вриједност пројекта "Јачање локалног учешћа и сарадње кроз партнерство јавних власти и Организације цивилног друштва /ОЦД/ у БиХ – линк за сарадњу" износи 545.897 евра, од чега је ЕУ финансирала скоро 90 одсто.

Kоординатор пројекта је Агенција локалне демократије из Мостара у сарадњи са партнерима - агенцијама локалне демократије из Приједора и Завидовића, Центром за развој Херцеговине из Требиња и Европском асоцијацијом за локалну демократију /АЛДА/ из Стразбура и АЛДА из Скопља.