litija.jpeg (219 KB)

Град Требиње ће, на приједлог иницијативног одбора за организовање „Световасилијевске литије“ и по благословну владике захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, организовати сутра, 9. фебруара, бесплатан превоз за све вјерника који желе да учествују у литији и тако пошаљу поруку вјерном народу у Црној Гори да га подржавају у одбрани вјековних светиња.

Позиву Града да уступе своја превозна средства одазвале су се све јавне установе и предузећа која посједују аутобусе и комби возила, као и приватне превозничке фирме и таксисти.

Аутобуси, комби возила и таксисти почеће да возе све вјернике до Мркоњића од 9 часова са паркинга у бившој касарни „Војвода Лука Вукаловић“.

„Световасилијевска литија“ биће одржана у недјељу, 9. фебруара, а њено формирање најављено је у 10.30 часова у родном селу Светог Василија Острошког – Мркоњићима у Поповом пољу.

Поводом одржавања литије, из требињске Полицијске управе апеловали су на све возаче који се сутра буду возили магистралним правцем Требиње-Љубиње да поштују наређења полицијских службеника.

Литија од Мркоњића до Требиња биће дуга 30 километара.

Након „Световасилијевске литије“, у требињском Саборном храму Светог преображења Господњег, са почетком у 18 часова, биће служен молебан за спас светиња у Црној Гори,чије је битисање угрожено усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.

Саобраћање једном коловозном траком

Због одржавања сутрашње „Световасилијевске литије“ од Мркоњића до Требиња, саобраћај на магистралом путу М-6, Требиње – Љубиње, од 11 часова одбијаће се једном саобраћајном траком, саопштено је из Полицијске управе Требиње.

„Апелујемо на све возаче да поштују учеснике литије као и наредбе полицијских службеника. Теретни саобраћај, чија укупна маса прелази 3,5 тонје, биће преусмјерен на друге путне правце, како би се избјегла гужва у саобраћају на дионици пута, а саобраћај ће се одвијати једном траком до завршетка литије“, каже се у саопштењу.

Одобрење и асистенцију за одржавање литије од Полицијске управе Требиње, како се наводи, затражио је Иницијативни одбор за организовање литије, по благослову епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.