dijabetičari.jpg (223 KB)

Поводом Недјеље туберкулозе, Црвени крст Требиње у сарадњи са  Удружењем дијабетичара  и осталих заинтересованих лица данас је у Дучићевој улици организовао бесплатно мјерење шећера у крви.

Нада Бједић, предсједник овог удружења,  каже да је од изузетног значаја разговарати са грађанима о овом проблему и дати им стручне савјете.

„Овдје је медицински тим на челу са Вишом медицинском сестром која је едукатор дијабетеса. Ту су и волонтери Црвеног крста који нам помажу и дијеле промотивни материјал“, каже Биједић и на питање колико требињско удружење дијабетичара има чланова одговара да их више и не броје.

„Ми имамо активне и пасивне чланове. Чланови су они који користе погодности, добијају тракице, апарате, мјере бесплатно гликолизирани хемоглобин од стране стручне особе... Имамо и младе људе који се нису излијечили, некада су то била дјеца а сада су 15 година прошли и даље имају дијабетес. Од прошле године тај број је 29. А оно што је битно је да нисмо ове године имали ниједан забиљежен случај дијабетеса код дјеце“, каже она.

Нада је подсјетила да је ово удружење заједно са Домом здравља Требиње лани организовало бесплатну провјеру шећера у крви по требињским основним школама.

„Наравно, све уз писмену сагласност родитеља и изражавам незадовољство јер је мали број родитеља био сагласан иако су све институције биле са нама и дале нам подршку, наравно уз тим који су сачињавале дипломиране медицинске сестре и љекари. Није било никаквог ризика за дјецу. Ту су родитељи заказали и надам се да ове године тако неће бити“, каже она.

Биједићка је најавила пројекат поводом обиљежавања свјетског дана дијабетеса, који ће почети првог октобра а трајаће три мјесеца.

„90 дана борбе против дијабетеса, односно рада Удружења дијабетичара на терену гдје ћемо показати свима да брига о дијабетесу треба да буде свакодневна а не само на дан или недјељу дијабетеса“.