Све прославе и окупљања људи у наредном периоду, попут вјенчања или прослава матура, када год је то могуће, требало би организовати на отвореном. Уз то би требало обезбиједити бар метар до два удаљености међу људима.

20200609151620_603694.jpg (70 KB)

Ако се прослава организује у затвореном, број званица мора да буде у складу са важећим наредбама, уз поштовање дистанце.

Препоруке су то које је за организовање вјенчања, матурских забава и сличних прослава јуче издао Завод за јавно здравство Федерације БиХ, у контексту Цовид-19.

Уобичајено поздрављање на вјенчањима, односно руковање, грљење и љубљење, се не препоручује, а није препоручен чак ни плес, осим међу члановима истог домаћинства. Умјесто тога, званицама се препоручује да сједе за столовима, да би се избјегао блиски контакт међу људима. Осим тога, размак између музичара и осталих званица требало би да буде око четири метра.

– У затвореном простору нарочито је важно обезбиједити добру вентилацију ваздухом споља, као и остале услове препоручене за угоститељске објекте – наводи се у овим препорукама.

Тренутно је, наводе, потребно ограничити број званица на најмањи могући број, у складу са наредбама, што је тренутно у Федерацији БиХ до 100 особа у затвореном простору.

Истовремено, препоручује се присуство само слављеника и неопходних званица, као што су матуранти, те неопходног особља и чланова породице, односно прославе са што мање гостију.

– Не препоручује се присуство особа из иностранства, као ни особа старијих од 65 година – наводи се у препорукама.

Званице које имају знакове респираторних болести, попут повишене температуре, кашља или отежаног дисања, не би смјеле да присуствују прославама.

Потребно је и да се води евиденција присутних гостију и званица, те о распореду сједења. Ово ће, истичу из Завода, бити корисно здравственим радницима у случају појаве болести Цовид-19 након догађаја.

Инситут за јавно здравство РС раније је већ издао препоруке за организовање прославе матура у Српској, али ова врста препорука за вјенчања још није издата. Осим тога, окупљања су, бар до 22. јуна, ограничена на 50 особа на јавном мјесту.

Више информација о томе да ли ће током љета бити дозвољене свадбе и са колико гостију, многи жељно чекају ових дана, али по сада доступним незваничним информација, ова врста прослава не очекује се прије 15. јула.