4570_1 VAŠINGTON | Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati sedamdesetak državnih advokata u četrnaest zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u "istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca" iz Sirije.
Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na pres-konferenciji, nakon radnog sastanka s evropskim kolegama.
"Uz podršku Kancelarije za borbu s terorizmom pri Stejt Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne advokate i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima kako bi sarađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi - rekao je Holder.
Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci obezbiejditi "važnu pomoć saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije".
"Saradnja će se ostvarivati na polju 'razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom' - rekao je.
Visoki zvaničnik ministarstva pravosuđa je dodao novinarima da će ti državni advokati raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike".
"Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sistem - istakao je taj funkcioner, oni će provjeriti ima li zemlja "zakone koji su u skladu sa Konvencijom o suzbijanju terorizma".
Dodao je da su zemlje izabrane po "američkoj procjeni", prenosi Hina.