У Билећи се данас одржава манифестација "Донцима у част", у знак захвалности и сјећања на руски Донски кадетски корпус, који је почетком 20. вијека својим радом и ђелима оставио неизбрисив траг у цјелокупном развоју овог града на југу Херцеговине.

Srn2021-7-17_1224551_0.jpg (225 KB)

Манифестација "Донцима у част" почела је поменом руској царској породици Романов, која је страдала на данашњи дан 1918. године, и руским кадетима припадницима Донског кадетског корпуса, сахрањеним на Руском гробљу у Билећи.

Помену је присуствовало руководство општине Билећа, представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, организатора манифестације Завичајног клуба "Освит" Билећа и грађани.

Предсједник Завичајног клуба "Освит" Билећа Миодраг Хрњез рекао је новинарима да би у Билећи 1. новембра требало да буде организована велика свечаност поводом 100 година од доласка Донског кадетског корпуса у Билећу, гдје се већ неколико година обиљежава тај датум, а ове године је припремљена и манифестација "Донцима у част", јер је на данашњи дан страдала руска царска породица Романов.

Он је истакао да је Руски кадетски корпус дошао 1. новембра 1921. године у Билећу, гдје је провео пет година, те да су оставили велики траг у том граду у области здравства, културе, науке, да је њихов значај немјерљив, а да се о томе мало зна.

Хрњез је рекао да је Донски кадетски корпус, који је у Билећи бројао око 400 кадета, био најјачи и најорганизованији корпус Царске Русије и једини је задржао војничку организацију послије прогона из Русије.

"Имали су своје музичке групе, амбуланту, докторе. Познато је да су позоришну представу `Ревизор` одржали 1924. године у Билећи, а имали су и своју цркву, ликовну, књиговезачку дјелатност, занатство и, што је за нас најбитније, школу коју су похађали наши суграђани, који су касније били истакнуте личности у Билећи и шире", навео је Хрњез.

Он је истакао да Билећа има пуно разлога да слави Донце и да их се сјећа.

"То је била непревазиђена интелектуална армија, а процјене су да има око 200 доктора наука, потомака припадника Донског кадетског корпуса. Наша жеља је да неки од њих годишње долазе у Билећу и да се прошири сарадња", рекао је Хрњез, који очекује да ће сљедеће године у оквиру ове манифестације бити одржан камп Руса у Билећи.

На Руском гробљу у Билећи су сахрањена 22 припадника Донског кадетског корпуса, међу њима и један генерал и свештеник, а посебно је интересантно шест ограђених гробова. Ускоро би требало да почне реконструкција споменика на овом гробљу.

Међу Русима сахрањеним на Руском гробљу у Билећи је и Сергеј Владимирович Мелешко, младић који је као добровољац и припадник Херцеговачког корпуса погинуо у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ Артјом Kутсепалов рекао је да су Први свјетски рат и револуција у Русији били тешки за руски народ и да су многи морали да напусте Русију и траже нова мјеста за живот у другим земљама, изразивши задовољство што су били добродошли на Балкан, па и у Билећу, гдје су много допринијели развоју града.

"Добро је познато да су Русија и Балкан раздвојени хиљадама километара, али невидљив и снажан мост пријатељства већ стољећима спаја наше народе и узајамна помоћ у тешким тренуцима историје је још један доказ томе", рекао је Kутсепалов.

Он истиче да ће данашња манифестација у Билећи додатно ојачати блиске односе два народа.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић изразио је задовољство што је у Билећи данас одржан помен за браћу Русе, бјелогардејце, цареву војску који су дио свог живота провели у Билећи, гдје су и умрли и оставили неизбрисив траг у животу Билеће, као и руском добровољцу Мелешку из посљедњег рата, који је са Kавказа дошао да ратује за српски народ и Републику Српску.

Након вјерског обреда, богат културно-умјетнички програм настављен је обиласком парка умјетничких скулптура у Билећи, са посебним акцентом на скулптуру "Славјанска браћа", чији је аутор Иља Мишанин, један од најбољих младих вајара Русије.

Цјелодневни програм биће настављен посјетом домаћина и гостију манифестације манастиру Светог Јована Kронштатског у селу Kорита код Билеће, као и обиласком значајних историјских мјеста на територији општине.

У Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи најављена је за 19.00 часова конференција за медије на којој ће говорити професор Kатедре за друштвену географију и демографију на Природноматематичком факултету Универзитета у Бањалуци Мира Мандић, директор Центра руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић и аутор филма "Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека" Дејан Пухало.

У оквиру данашњих дешавања, испред билећког Дома културе у 19.30 часова најављено је свечано отварање изложбе фотографија "Толстој и Достојевски у српској култури".

У 20.00 часова предвиђене су бесједе званичника и организатора манифестације, а потом пројекција документарног филма "Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека".