125562139_5471233102902858_7210318501236631719_o.jpg (150 KB)

 
Галерија билећке „Просвјете“ вечерас је окупила мале хероје, дјевојчице и дјечаке који су своју животну битку водили одмах по рођену. Мрвице - пријевремено рођени, одвојани од мајке, у инкубатору, сами у борби за живот. Родитељи кажу да док чекају да угледају та мала бића која ће им заувијек учинити живот љепшим они стријепе, ослушкују, моле се и вјерују да ће трудноћа проћи онако како треба. Деси се да бебе одлуче да раније угледају овај свијет. И њихова битка тада почиње. Те мале хероје, те мрвице славимо свакога дана, али им је свијет посветио 17. новембар као датум који нас опомиње колико су они храбри и колико смо им ми као друштво потребни.
 
Управо за те боље услове наших малишана залаже се Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце „Мрвице“. Ово Удружење дјелује на нивоу Републике Српске и залаже се за бољи третман дјеце у болницама, како би они имали већу шансу за живот.
 
Манифестацију посвећену пријевремено рођеним бебама у Билећи организовала је Нада Вукоје, која је задужена за дјеловање Удружења „Мрвица“ на подручју источне Херцеговине.
 
„Мама сам два пријевремено рођена дјечака и то ме је потстакло да се распитам да ли постоји неко Удружење које се бави тим проблемом. Требао ми је савјет родитеља који пролазе кроз исте ситуације и суочавају се са истим проблемима. Дјеца када изађу из болнице морају ићи на бројне контроле, како у Фочи и Бања Луци, тако и ван граница наше Републике“, каже Нада Вукоје.
 
Удружење покушава да сакупи новац за три апарата која ће олакшати рад докторима на подручју Херцеговине. Донацијом мљекаре "Пађени" купљен је апарат који омогућава лакше проналажење вена код дјеце која су пријевремено рођена.
 
„Надам се да ћемо у склопу љубичастог новембра скупити новац за друга два апарата и донирати их породилишту у Фочи. Овим путем позвала бих наше суграђане и све становнике Херцеговине, државне институције и приватнике да подрже наше Удружење у да донирају новац“ , рекла је Нада Вукоје.
Вукојева је истакла да се нада да ће у наредном периоду бити више оваквих манифестација које ће пружити подршку родитељима раније рођених беба.
 
„У контакту сам са дестак мама из Билеће, оне имају дјецу узраста до три године. Пријевремено рођену дјецу старијег узраста нисам успјела наћи, тако да претпостављам да их је много више. Наша дјеца су прошла без неких тежих посљедица, али не пролазе сви тако добро“, каже Нада.
 
Марија Рогач је мама пријевремено рођених близанаца, дјечака и дјевојчице. Дјечак није имао довољно развијена плућа, па је морао бити прикључен на респиратор. Због недостатка опреме за пријевремено рођену дјецу у породилишту у Фочи, гдје се Марија породила, дјечак је одвојен од маме и сестре и премјештен у болницу у Сарајево.
 
„То раздвајање ми је најтеже пало. Први пут сам га видјела након двадесет дана. Док је он био у Сарајеву, дјевојчица је била на кисеоничкој потпори коју јој је могла пружити болница у Фочи. Хвала Богу прошли су без икаквих посљедица. Родитељима Мрвица потребна је подршка, налазе се у неизвјесној ситуацији, не знају шта ће бити са њиховим дјететом и зато је постојање Удружења веома важно“, каже Марија.
 
У склопу манифестације обиљежавања Свјетског дана пријевремено рођених беба симболично су пуштени љубичасти балони у част оним малишанима који су изгубили борбу за живот, отворена је изложба фотографија и промовисана сликовница „Чудесни мали хероји“.
 
Пријевремено рођеном дјецом сматрају се сва дјеца рођена прије 37. недјеље трудноће. Стопа смртности беба рођених прије 37. седмице је пала и у константном је паду. Преживљавање и даљи исход лијечења током новорођеначког и постноворођеначког периода увелико зависи о доступности посебно едукованих стручњака, посебним просторним условима и опреми. Примјена овакве организације је у већини развијених земаља довела до значајног смањења смртности, што је доказано бројним свјетским истраживањима.
 
Из тих разлога изузетно је важно да се рађање дјеце изразито ниске и врло ниске породне тежине концентрише у породилиштима које имају посебну опрему и простор да се у складу са стручним стандардима проведе лијечења.