Представом „Власт и њена опозиција“ у извођењу Бјелопољског позоришта, у Требињу је вечерас почео 64. „Фестивал фестивала“, смотра најбоље продукције у позоришном аматеризму региона.

IMG_9409.jpg (159 KB)

Адаптацију и режију комада Небојше Ромчевића потписује Зоран Ракочевић, а извео га је искусни шесточлани ансамбл позоришних аматера из Бијелог Поља.

Њихово остварење на регионалну смотру у Требиње стигло је по избору селектора „Фестивала фестивала“ да представља Црну Гору - јер је овогодишњи, 50. Фестивал драмских аматера Црне Горе био ревијалног карактера.

IMG_9371.jpg (155 KB)

Bjelopoljsko pozoriste (5).jpg (168 KB)

IMG_9265.jpg (158 KB)

Горка комедија наших дана, осијенчених посрнулим вриједностима, никад завршеном транзицијом и симулацијама бољитка, на сцени оживљава судбину просјечне породице интелектуалаца који продају идеале зарад друштвеног статуса, а тиме и наклоности њихове кћерке, да би у тој игри изгубили све па и посљедње упориште – достојанство.

За протагонисту прве вечери фестивала жири публике одабрао је Предрага Вукојевића, који је у представи тумачио лик Александра Ристића – Леке.

У име града домаћина и Умјетничког савјета, фестивал је свечано отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, пожељевши ансамблима добродошлицу на требињске позоришне даске, које, како је рекао, окупљају заљубљенике у позориште из цијелог региона још од 1972. године.

IMG_9235.jpg (83 KB)

„Овај фестивал за нас није само изузетан културни догађај, гдје се сусрећемо са најуспјешнијим позоришним остварењима, него и јединствена прилика да међусобно развијамо нова и продубљујемо стара пријатељства и да се у стваралачкој атмосфери одмјеравамо и радујемо туђем искораку напријед“, казао је Ћурић.

Нигдје нема толико срца, ентузијазма, љубави и радости као у позоришном аматеризму, истакао је Ћурић, увјерен да ће и ове године – упркос сложеним околностима и за ствараоце у позоришту – требињска публика присуствовати новим умјетничким узлетима и још већим дометима.

„На срећу, ваша преданост умјетности надјачала је све недаће, позориште је било јаче и од свјетске пошасти зване корона, а наши аплаузи биће још једна потврда побједе живота!“, поручио је Ћурић.

Уочи свечаног отварања, а у оквиру пратећег програма фестивала - у галерији Културног центра приређена је изложба Музеја позоришне уметности Србије „Фотографије као сведоци о трајању, Легенде - Оливера Марковић“, што је била прилика и да се потпише споразум о сарадњи ове музејске установе са Музејом Херцеговине Требиње.

IMG_9122.jpg (101 KB)

IMG_9152.jpg (148 KB)

Друге вечери фестивала на сцени Културног центра наступиће представници Сјеверне Македоније – Театар при Дому културе „Иван Мазов - Климе“ из Кавадараца, са представом „Не играј на Енглезе“ /„Не се клади на Енглези“/, по тексту Владимира Ђурђевића, а у режији Димета Коцевског.

Све представе „Фестивала фестивала“ изгају се у позоришној сали Културног центра, са почетком у 20 часова и 30 минута.

Сат раније, у оквиру пратећег програма фестивала, у Културном центру биће промовисана књига проф. др Милована Здравковића „Анегдоте и цртице из позоришног живота“.

Фестивалска дешавања могу се пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2021 на порталу Радио Требиња, као и у програму Радио Требиња, у емисији „Фестивалска хроника“, свакодневно, од 17 часова.