20210119_104542.jpg (347 KB)

Седамнаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

Јовановић је и прошле године први допливао до Часног крста, а иначе је четврти пут запливао на Богојављење, а награђен је и златником.

У богојављенском пливању учествовало је седамседетак пливача из наше регије и РС, међу којима је и једна дјевојка.

Јовановић је рекао новинарима да је ово побједа свих пливача јер је вода хладна али повод лијеп.

"Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Свака част свима што смо запливали у оволиком броју“, казао је Јовановић који је добио и златник и икону од момака из Херцег Новог, гдје ове године због епидемиолошких разлога није било организованог пливања за Часни крст.

Међу пливачима је данас запливала и дјевојка Маријана Кркаловић из Зворника.

„Ово ми је 13. пут да пливам за Часни крст, а први у Требињу. Ово је један од најљепших догађаја у мом животу. Један неописив доживљај и ко год има и малу жељу да заплива на Богојављење, требало би то да оствари“, казала је ова храбра дјевојка.

20210119_104108.jpg (290 KB)

Пливању је претходила света литургија у Саборном храму Светог Преображења Господњег коју је служило свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

Младен Жуловић, старјешина храма је казао да је ово велики дан када се Бог јавио да нам се открије свог сина и да сам свједочи да је Исус Христос син Божији.

„Нека нам Бог да да и ми сви заједно будемо учесници овог догађаја, Богојављења. Да удостојимо се спознати и угледати лице Божије, лице оца нашег небеског и свете тројице. Бог се јави!“, каже у бесједи свештеник Жуловић.