Bojana Maric.JPG (188 KB)

Од 15. јануара до 5. фебруара на интернету је одржана кампања - такмичење у уређивању референци познато као - #1Lib1Ref односно 'један библиотекар, једна референца'. Кампања је била глобалног карактера и организована је у бројним земљама широм свијета у оквиру обиљежавања 19 година постојања Википедије (Wikipedia) на енглеском језику. Циљ кампање је мотивисање библиотекара, али и свих других заинтересованих уредника, да допринесу развоју највеће енциклопедије у људској историји, интернет енциклопедије.

Бојана Марић, наша суграђанка и библиотекар у Народној библиотеци „Љубо Михић“ у Љубињу, ове године, била је дио тима Викимедијине заједнице Републике Српске и Викимедије Србије, које су заједно учествовале у такмичењу за земље Централне и Источне Европе.

Након 20 дана такмичења, Википедија на српском језику заузела је прво мјесто са 17.112 унијетих референци, Википедија на пољском језику са 4.376 унијетих референци и Википедија на македонском са 3.526 референци. Колико су уредници Википедије на српском језику били ажурни говори и податак да је чак петоро уврштено у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање. Значајне резултате у овом заједничком успјеху остварили су и уредници из Републике Српске, а једна од њих је управо Бојана Марић.

Бојана Марић је 2009. године завршила дипломирала Српски језик и књижевност за рад са странцима и националним мањинама на катедри за Лингвистику у Новом Саду. Од 2014. године, по сопственом признању, испунила јој се дјетиња жеља да се запосли у библиотеци.

„Књига је посебна љубав. Љубав с којом се човјек рађа, а родитељи су били ти коју су у мом дјетињству његовали ту љубав. Нарочито мајка, која ми је од малих ногу доста читала. Данас ја то радим с нашим петогодишњим Михаилом“, започиње наш разговор Бојана Марић, ведра, насмијана и причљива библиотекарка.

У времену мобилних телефона, безброј телевизијских канала, интернета, ... књига све теже долази до изражаја. Свјесна је тога и Бојана, као и све њене колеге запослене у библиотекама широм Српске. Међутим Бојана не одустаје од промоције добре књиге и лијепе писане ријечи.

„Онај осјећај кад узмеш књигу у руке, осјетиш мирис старог папира, вратиш се на први пут или безброј пута прочитани пасус, страницу...слика коју само ти читајући створиш у својој глави....не може се мјерити ни са чим. То у човјеку може да изазове само њена маленкост књига. Мислим да сви ми заједно, као заједница, треба да радимо на самоосвјешћивању о значају књиге и самог образовања, и њиховој заједничкој битности за људско друштво“, истиче Бојана која је у истраживачке воде зване Википедија упловила почетком 2017. године. Ево и како.

„Тада је у нашу Библиотеку стигао позив за учешће на радионици за писање чланака на Википедији на српском језику. Позив је био упућен свим библиотекарима да својим знањем и умијећем кориштења књиге допринесу богаћењу највеће електронске енциклопедије – Википедије. За мене је то био изазов. Нешто ново што ме је одвело у воде писања, истраживања, упознавања и учења непознатог. У току 2017. године сам написала неколико чланака на Википедији, а крајем исте године учествовала сам на свом првом такмичењу писања чланака на Википедији на српском језику. Допунила сам чланак 'Банчићи' са највише бајтова, написала 15-так нових чланака и тако бивам препозната од стране предсједнице Викимедијине заједнице Републике Српске, Бојане Подгорице. Већ сљедеће године Бојана ми је понудила да будем дио тима ВЗРС (Викимедијина заједница Републике Српске). Учествовала сам у низ такмичења, акција писања чланака, радионица за почетнике у писању на Википедији..., а круна мог досадашњег рада на Википедији управо је побједа тима ВЗРС и ВС на такмичењу земаља Централне и Источне Европе, у уређивању референци на Википедији.“ – наставља наш разговор Бојана која је својим радом и залагањем постала координатор ГЛАМ програма Викимедијине заједнице Републике Српске.

Бојана Марић стидљиво признаје да је поносна на побједу свог тима и посебно се захваљује својим колегама из Библиотеке „Љубо Михић“, који су јој, како нам рече, подршка све ове године, али и Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Матичној библиотеци Источно Сарајево и Народној библиотеци „Војислав Лубарда“ из Рогатице, на подршци у току такмичења.

Викимедија Републике Српске

„Викимедијанци РС чине званично признату корисничку групу уредника и корисника   Викимедијиних пројеката у РС. Званични назив групе је Викимедијина заједница РС. Заједница је конципирана и утемељена на принципу невладиног, непрофитног и нестраначког удружења које своје циљеве остварује на искључиво непрофитан начин. Званично је призната 6. октобра 2015. године. Сврха ове странице је умрежавање и повезивање корисника Викимедијиних пројеката у РС са циљем проширивања Викимедијине заједнице у Републици Српској.“ – појаснила нам је Бојана, која обожава да чита, али тешко препоручује књиге док човјека не процијени.

ГЛАМ програм

„Вики ГЛАМ иницијатива представља подршку културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима у РС кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама скраћеница је акроним настао од енглеских ријечи: Galeries, Libraries, Arhives i Museums. У оквирима РС, радом на пројектима који спадају у ГЛАМ категорију, бави се ВЗРС, која кроз своје различите активности у сарадњи са партнерима из области културе, подржава културно дјеловање унутар Републике те настоји да својим радом споји културу и културно наслеђе РС са највећом и једном од најпосјећенијих електронских енциклопедија данашњице.“ – додала је награђена библиотекарка, која тврди да има најљепши посао на свијету, а ми јој помало завидимо.