1573512129-brain-3168269-1920-i_996x560.png (483 KB)

На Одјељењу за неурологију Болнице Требиње годишње се лијечи око 100 претежно старијих пацијената који су доживјели мождани удар,са благом до умјерено тешком клиничком сликом.

Ово је за Радио Требиње изјавила Драгана Зиројевић, начелник овог одјељења, поводом Свјетског дана можданог удара.

Она је навела да су фактори ризика за мождани удар различити, на неке је могуће утицати, а на неке не.

„Они на које не можемо утицати су животна доб, пол, рецимо много чешће оболијевају мушкарци, али је смртност код жена значајно већа, а на оно на шта можемо утицати су дијабетес, хипертензија, постојање различитих срчаних болести, као што су срчане аритмије и болести атеросклерозе крвних судова“, наводи докторица Зиројевић. 

Превентива је најбољи лијек, истакла је др Зиројевић, апелујући на грађане да воде рачуна о здравом начину живота и редовним превентивним  прегледима. Сматра да су значајно напредовали у превенцији овог обољења.

„Од 2014. године се на нашем осјељењу у континуитету, свакодневно, проводе УЗ прегледи крвних судова врата. Овим редовним прегледима се откривају многа високостепена сужења вратних крвних судова који могу да буду узрок можданог удара, а који не дају симптоме. Та сужења се касније процјењују за оперативно лијечење. Ипак је овим прегледима смањен број пацијената са тешком клиничком сликом, а тиме и проценат смртности који је за Требиње мање од пет одсто, што је добар резултат у односу на стопу смртности у Републици Српској“, наводи она.

Додаје да се већ три године на требињској неурологији примјењује и специфична тромболитичка терапија за лијечење можданог удара код пацијената који се јаве у прва три сата од појаве симптома ове болести.

Забрињава што посљедњих година има све више младих људи који доживе мождани удар.

„То су тзв. 'млади васкуларци' који су доживјели мождани удар. Примијетили смо да постоји тенденција да мождани удар не захвата само старију него и млађу популацију“, каже докторица Зиројевић.

Поводом Свјетског дана можданог удара данас су организовани бесплатни прегледи штићеника Дома пензионера Требиње.

Са неурологом Зиројевић разговарала Далиборка Радановић.