Сва требињска ковид одјељења су попуњена, у Болници Требиње је тренутно смјештено 107 заражених вирусом корона, а седам их је у изолационом дијелу, па слободних кревета више нема, рекао је данас замјеник директора ове установе за медицинска питања Станко Буха.

bolnica-trebinje-stanko-buha.jpg (162 KB)

"То је било јутрошње стање, у међувремену смо морали да отпуштамо неке пацијенте да бисмо направили мјесто за теже. Отпустили смо пацијенте којима није завршено лијечење, али могу да наставе да примају терапију кући", каже Буха.

Он је навео да је у току проширивања капацитета тако што ће неке љекарске собе бити претворене у болесничке.

"На тај начин ће пацијенти имати комфор, као и ови који су болесничким собама. Медицинско особље ће у овом случају изгубити комфор, али наћи ћемо нека рјешења. На овај начин ћемо добити још најмање двадесетак мјеста", рекао је Буха.

Он је истакао да се цијела Болница не смије ставити у ковид режим због пацијената који нису заражени вирусом корона.

Буха каже да и даље проблем ствара недостатак медицинског особља.

"До сада су нам се са Бироа јавила три љекара и четири медицинске сестре, а надам се да ће их бити још. Повукли смо и наше специјализанте из Београда и Бањалуке, тачније оне који су могли да дођу", навео је Буха.

Он је додао да је љекарски кадар сада колико-толико попуњен, али да највише недостаје средњи медицински кадар.

Буха је рекао да не опада број људи којима је потребна хоспитализација, али је изразио увјерење да ће се у Болници изборити с тим.

Он указује да је за сада регулисан проблем недостатка кисеоника.

Више од половине хоспитализованих пацијена у Болници Требиње су млађи од 70 година, док нема оних испод 30 година.