milicevic-ravno.jpg (297 KB)

Пуних шеснаест година Милорад Милићевић из села Запланик у федералној општини Равно води битку са тамошњим власитима за родну кућу, која је порушена, а потом скоро све камење одвезену за потребе зидања објеката у овој општини.

Милићевић тврди да је 2003. године са куће у којој је одрастао и живио више од 20 година у селу Запланик одвезено скоро све камење, те да се то све радило по наредби власти општине Равно.

"Послије ратних дешавања општина Равно је моју кућу порушила, тачније однијела је дио камена, и то баш у периоду када сам ја желио да се вратим", рекао је Милићевић.

Он је истакао да је на самом почетку у цијелу причу био укључен и ОХР, који је покушао ријешити овај проблем, те да ни тада општинске власти Равног, на челу са начелником Андријом Шимуновићем, нису поступиле по договору и вратиле камење.

"Онда сам све пријавио Суду и дошло је до судске нагодбе у Чапљини 2006. године, гдје је Шимуновић прихватио да плати 30.000 КМ и тада почињу судски процеси", истиче Милићевић.

Он тврди да се општина Равно више пута жалила на ову одлуку, те да је прошле године Општински суд у Чапљини донио коначну одлуку у којој пише да му општина мора исплати надокнада, али од тога још нема ништа.

Милићевић је рекао да је Шимуновић потписао да прихвата ту судску одлуку.

"Двије трећине камена су одвезене у мјесто Завала и уништен је мој повратак", каже Милићевић.

Он је навео да тренутно живи као подстанар у Црној Гори и да сада није у могућности да својим средствима обнови родно огњиште.

milicevic-ravno-2.jpg (204 KB)

Милорадов син Илија Милићевић изразио је наду да ће овај проблем бити ријешен, истакавши да би се веома радо вратио на огњиште предака.

"Много је овдје сјећања и када би се створили услови вратио бих се тамо гдје имам успомене из дјетинства", каже Илија.

Дугогодишњи начелник федералне општине Равно Андрија Шимуновић данас је био недоступан за изјаве, а из његовог кабинета Срни је речено да је на службеном путу.

Координатор за Мјесну заједницу Иваница у општини Равно Данило Мандегања рекао је да није добро упознат са проблематиком породице Милићевић и да мисли да коначна одлука још није донесена.

"Начелник је рекао да је донесена пресуда на коју је општина уложила жалбу и да тај предмет још није ријешен", каже Мандегања.

Село Запланик послије ратних збивања припало је општини Равно, удаљено је од Иванице пет километара, а тренутно ту нема становника, јер нема ни услова за живот. Струје у овом селу још нема, а обновљена је само црква.