Умјесто да се данас тако ријетко виђена солидарност и пожртвованост сабораца и храбрих Требињаца награде, држава је подигла кривичне пријаве и покренула судски спор против двије особе. Њима пријети затворска казна јер су наводно реметили службена лица у вршењу службених радњи, и уколико суд прихвати аргументе Тужилаштва најмање двије особе завршиће иза решетака... delozacija-porodice-miletic

Крајем јануара ове године пред Основним судом у Требињу требало би да почне суђење двојици Требињаца који су прије двије године са групом демобилисаних бораца спријечили насилну деложацију породице Милетић из стана у насељу Тини. Спорном пресудом донесена је одлука да двије породице погинулих бораца требају напустити стан у коме су живјеле више од 20 година и завршити на улици јер су праведне судије одлучиле да више бодова на ранг-листи добију демобилисани него погинули борци Војске Републике Српске.

Након што се у медијима дигла велика прашина јер су припадници Судске полиције Републике Српске планирали акцију насилне деложације четири обесрпављење жене, старе болесне мајке, супруге и двије кћерке покојног Радослава Милетића погинулог припадника Војске Републике Српске који је у љето 1995. године погинуо на Бобанима бранећи Требиње од агресије Хрватске војске, већа група демобилисаних бораца, углавном припадника славне Бобанске чете војводе Неђе Видаковића, окупила се у два наврата испред зграде и спријечила насилну деложацију породице Милетић. Након вишесатног надмудривања током другог покушаја насилне деложације дошло је и до физичког сукоба припаднике Судске полиције Републике Српске и окупљених бораца који су устали не само да бране егзистенцију породице Милетић, већ част и углед свих погинулих бораца Војске Републике Српске.

Одлучност и истрајност Радославових сабораца, подршка медија и јавности приморали су власти у Републици Српској да попусте, па се одустало од насилне деложације. Породице Милетић и Шкоро трајно су ријешиле стамбено питање тако што је Електропривреда РС и јавна предузећа из електро-енергетског сектора обезбједила средства за куповину два стана у Требињу.

Умјесто да се данас тако ријетко виђена солидарност и пожртвованост сабораца и храбрих Требињаца награде, држава је подигла кривичне пријаве и покренула судски спор против двије особе. Њима пријети затворска казна јер су наводно реметили службена лица у вршењу службених радњи, и уколико суд прихвати аргументе Тужилаштва најмање двије особе завршиће иза решетака.

И док су са једне стране политичарима на власти пуна уста патриотизма и борбе за напаћено српство, са друге стране монтираним оптужницама прогоне се демобилисани борци и истинске патриоте само зато што су заштитили породицу погинулог борца.

У требињском Основном суду може се пронаћи свега осим правде, судија Драган Пузић и његове колеге надалеко су постале познате по срамним пресудама које се редовно поништавају на вишим судским инстанцама, па не би требало нимало да нас изненади ако двије невине особе судом буду осуђене и бачене у окове.

Надати се ипак да ће код предметног судије и тужиоца превладати разум, и да се сва борба против криминала неће сломити на леђима недужног Божа и Тома јер су само одбранили достојанство и част породице Милетић.
Небојша Вукановић