IMG-99866db27a549ef82c70a7a5a521e315-V.jpg (321 KB)

Према подацима Центра за социјални рад Требиње број насиља у породици је већи за око 30 одсто у односу на предходну годину, а жртве се више одлучују да пријаве насиље.

Подаци ПУ Требиње говоре да је у првих седам мјесеци ове године у источној Херцеговини регистровано 18 кривичних дијела насиља у породици, а осим физичког, све је чешће психичко и економско насиље.

Ово је речено данас у Требињу након потписивања Протокола о поступању у случајевима насиља у породици на подручју града, на који су потпис ставили представници 14 установа, институција и организација које се баве овом проблематиком.

Бојан Вучуревић, начелник градског одјељења за породицу и развој села је објаснио да се изради Протокола приступило на основу општег протокола који је о насиљу у породици потписан прошле године у Влади РС.

„Радићемо и даље, прије свега на превенцији и заштити од насиља у породици, као и свих других родно заснованих облика насиља. У Протоколу су детаљно описане смјернице и упутства за све потписнике у случају да се насиље догоди, а има га све чешће. Сви ће имати одговорност да, у оквиру својих надлежности, поступају у складу са овим документом у превенцији насиља и заштити жртава. Они су се обавезали и на заједничко дјеловање, а самим тим и бржу и ефикаснију реакцију“ истако је он.

Вучуревић је додао да ће бити формиран и координациони тим, стално радно тијело у склопу градске управе, коме ће, у случају насиља у породици, све информације подносити потписници Протокола.

Координациони тим је дужан да два пута годишње извјештава о случајевима насиља у породици , а годишњи извјештај ће разматрати и одборници Скупштине града.

Зоран Анђушић, директор требињског Центра за социјални рад сматра да је Протокол о поступањима у случају насиља у породици на подручју Требиња веома значајан, јер се тачно зна улога свих потписника, а у циљу смањења броја случајева насиља у породици.

„ Центар ће и убудуће преузимати све активности у превенцији насиља и ефикаснијој заштити жртве. Потписивањем Протокло жртве ће се додатно охрабрити да пријављују насиље, а биће и боље заштићене, јер ће процедура бити бржа и ефикаснија“, исткао је он.

Анђушић је подсјетио да је, осим превенције, улога Центра за социјални рад је да, након што се догоди насиље у породици, жртву психолошки оснажи, процјени да ли се може вратити у породицу или јој треба обезбједити неко друго сигурно мјесто, а уколико жртва није задовољна са таквим смјештајем нуде јој се двије сигурне куће у РС, у Бањалуци и Бијељини.

Синиша Бејат, замјеник командира за криминалитет у Полицијској станици Требиње је рекао полиција са насилницима у породици поступа по законским прописима.

„Већи је број кривичних дјела насиља у породици, а у посљедње вријеме је, поред физичког све чешће и психичко и еконосмко насиље. Полиција евидентира кривична дјела, најчешће насилници буду лишени слободе, а нисмо имали случајева да је тим особама одређен притвор. Имамо добру сарадњу са правосуђем, а евидентиран је и одређен број повратника у овим кривичним дјелима. Вјероватно би строжије санкције утицале на насилнике да их не понављају. Полицајци су прошли додатне обуке око поступања са жртвама насиља у породици, па се и са тог аспекта води рачуна око документовања ових кривичних дјела“, истакао је он.

Бејат каже да су и даље најчешће жртве насиља жене и малољетна дјеца.

IMG-2e9127bf6854e7620ce97d3df52dab04-V.jpg (305 KB)