Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да би буџет за 2021. годину требало да буде буџет штедње институција Републике.

radovan-viskovic.jpg (132 KB)

Вишковић је навео да је на данашњој сједници Владе договорено да се материјални трошкови предвиђени у функционисању одређених институција сведу на ниво законом предвиђених обавеза, а да све преко тога буде смањено или заустављено, од непродуктивних инвестиција, путовања, дневница, плаћања одређених комисија и слично.

- Министри су добили инструкције да у наредних дан или два, у сарадњи са Министарством финансија, све ово реализују и да у понедјељак, 7. децембра, имамо припремљен документ који би се на сједници Владе нашао већ у уторак, 8. децембра - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се очекује да наредне године у буџету буде што више новчаних средстава на позицији јавних инвестиција и на позицији Компензационог фонда.

- Из тих позиција у наредној години планирамо да што више помажемо реалном и здравственом сектору, као што смо то чинили и ове године - напоменуо је Вишковић.

С обзиром на посљедице вируса корона и све оно што се дешава током посљедњих девет-десет мјесеци, Вишковић је нагласио да наредна година захтијева штедњу.

Према његовим ријечима, Влада ће на сљедећој сједници усвојити закључак који ће бити достављен свим јавним предузећима и установама, а којим ће се од њих тражити да у наредне три године морају у својим плановима пословања имати уштеде на потрошачкој страни од 10 одсто годишње.

- За оне који то не буду урадили, Влада неће усвојити планови и извјештаје - напоменуо је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се оно што ради Влада мора пренијети и на остале институције и јавна предузећа, како би 2021. година заиста била година штедње у Републици Српској, а да се тиме не наруши ни јавна потрошња, нити стечена права по питању пензија, социјалних давања, подстицаја и свега другог што се исплаћује из буџета.

- Сматрамо да нам је свима одговорност да се одговорно и домаћински понашамо према буџету, а тиме и према Републици Српској - рекао је Вишковић.