zavala.jpg (306 KB)

Игуман манастира Завала Василије изјавио је данас Срни да ловци из општине Равно из Федерације БиХ готово сваке недјеље и православног празника долазе тобоже да лове и пуцају у близини манастирског имања, што у манастиру сматрају провокацијом.

Отац Василије је рекао да су такве случајеве забиљежили и недавно на Божић и скоро сваке недјеље.

Игуман Василије је истакао да је то непрестана пракса да долазе кад су православни празници, наводећи да је некад ријеч о мањој групи лица, а некада дође и њих десетак.

"Сматрамо то провокацијом пошто су чести ловни дани само кад су православни празници и недјељом, када народ највише долази у храм, а то гдје лове је манастирско имање и дотиче се манастирског комплекса", нагласио је отац Василије.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ указао је да је у 10 дана ове године неријешено скидање заставе са православне цркве у Kоњицу, напад на Српкињу у Мостару, паљење застава Републике Српске у Зеници, као и пуцњава поред манастира Завала.

"Шта се чека", објавили су из Одбора на свом "Фејсбук" налогу.

Манастир Завала или манастир Ваведења Богородице Српске православне цркве и Епархије захумско-херцеговачке и приморске налази се у Попову пољу, три километра од општине Равно и око 50 километара од Требиња.

Манастир Завала национални је споменик БиХ, а најстарији писани докуменат о Завали је уговор из 1514. године.