20141215123325_278753SARAJEVO l Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske i mandate dodijelila Ognjenu Tadiću, Sredoju Noviću, Darku Babalju, Nebojši Radmanoviću i Dragutinu Rodiću.
Ova odluka još nije pravosnažna; na nju postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana, a nakon pravosnažnosti odluke CIK-a uslijediće odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora.
CIK je danas donio odluku i o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za delegate u Vijeće naroda Republike Srpske. Na osnovu provedenih izbora u Narodnoj skupštini RS dodijeljeno je 28 mandata, i to po osam delegata iz srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i četiri mandata za delegate iz reda ostalih.
Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske dostavila je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine izvještaj i izborni materijal u vezi s izborom delegata u Vijeće naroda RS.
Za delegate iz reda srpskog naroda bilo je potrebno provesti žrijebanje, jer se pojavilo sedam kandidatskih listi sa istim količnikom za raspodjelu mandata te je žrijebom utvrđeno kojih šest kandidatskih listi dobija mandat.
Kako je pojasnila portparol CIK-a Maksida Pirić ukupno je dodijeljeno osam mandata, i to iz reda srpskog naroda u Vijeće naroda RS: Živko Marjanac, Lazo Marić, Pero Petrović, Mirko Kojić, Ljubica Miljanović, Zoran Trifunović, Vojislav Gligić i Milan Đukić.
Iz reda bošnjačkog naroda izabrano je 8 delegata u Vijeće naroda RS, i to: Kemo Čamdžija, Mujo Hadžiomerović, Kasim Salkić, Anita Hodžić, Samir Baćevac, Elvedin Hamzić, Muhamed Ibrahimbegović i Enes Suljkanović.
Iz reda hrvatskog naroda izabrano je 8 delegata u Vijeće naroda RS, i to: Nada Tešanović, Goran Milošević, Željko Stipić, Predrag Gluhaković, Tomislav Tomljanović, Ivo Kamenjašević, Davor Čordaš i Mijo Perkunić.
Iz reda ostalih izabrana su 4 delegata u Vijeće naroda RS, i to: Aleksandra Dalšašo-Lepir, Jovana Čarkić, Radenko Rikić i Dubravka Macanović.
Ovim je kompletiran novi saziv ovog zakonodavnog tijela.
Žrijebanju su prisustvovali Radovan Vuković i Vukota Govedarica iz Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske.
CIKBiH je podsjetio političke stranke i neovisne kandidate koji su učestvovali na opštim izborima 2014. da su dužni u roku od 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH, podnijeti CIK-u BiH finansijski izvještaj od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora.
Fena