325968_1 MOSTAR | Predsjednik RS-a i vođa SNSD-a Milorad Dodik je u zadnji tren misterioznim akrobacijama namaknuo skupštinsku većinu, koju su neki u Banjaluci već pogrdno prozvali “papkarska većina”, i izbjegao političku lomaču koju mu je pripremao protivnički Savez za promjene.
Dodikov SNSD nije likvidiran s vladajućeg trona u entitetu, međutim euforiji nema mjesta jer je ekonomsko-socijalno stanje u RS-u, kao i u cijeloj državi, sablasno, i pitanje je veliko hoće li u ovoj zemlji ijedna vlada preživjeti mandat pred izvjesnim uličnim stampedom ogorčenih ljudi. Kočnice Stranka Milorada Dodika, po svemu sudeći, neće biti dio vladajućih struktura na državnom nivou. Toga su očigledno u SNSD-u svjesni pa je i sam stranački šef Milorad Dodik otvoreno zaprijetio zagorčavanjem života budućem Vijeću ministara i drugim državnim institucijama u Domu naroda državnog Parlamenta.
Grupacija okupljena oko SDA, DF-a i Saveza za promjene je uvjerena kako može osigurati parlamentarnu većinu na državnom nivou koja će, s HDZ-om BiH, i pragmatično eliminisati Milorada Dodika iz buduće državne vlasti.
U obrazloženjima svojih političkih antagonizama naspram Dodika i njegovogog SNSD-a s jedne i simpatiziranja Saveza za promjene s druge strane, ključni izbornici Bakir Izetbegović, SDA, i Željko Komšić, čelnik DF-a, pojasnili su kako je Milorad Dodik godinama najveći kočničar napretka BiH na evropskom putu i najveći podrivač temelja državnosti BiH.
Objektivno, to je neoboriva i dokazana teza koju čak ni sam Milorad Dodik nikada nije skrivao, naročito kad se radi o članstvu BiH u NATO savezu, a mora se priznati da se nije posebno ni žrtvovao da BiH bude još bliža i EU-u. Naprotiv, Milorad Dodik je, gdje god je stigao, iznosio crne prognoze o raspadu države BiH i koliko god je mogao svojim blokadama je pokušavao predstaviti Srbima i svijetu da je ova zemlja nemoguća projekcija.
Sve to, međutim, ima još jedan debeli, vrlo intrigantan, razlog zbog čega je Milorad Dodik, odnosno SNSD, nepoželjan u državnoj vlasti. Kako se, naime, saznaje neki međunarodni krugovi žele po svaku cijenu od Dodika otrgnuti SIPA-u, najmoćniju državnu policijsku agenciju. Taj pakleni projekat je moguće provesti jedino smaknućem direktora SIPA-e Gorana Zupca, koji je, po mnogima, instalirani gromobranski štit za sve pokušaje da se bilo što počne čačkati oko nekih sumnjivih finansijskih malverzacija aktuelnog predsjednika RS-a i bivšeg entitetskog premijera.
Ima logike u takvim postavkama. Treba se samo prisjetiti koliko je Milorad Dodik naporno lobirao i ucjenjivao bošnjačke političke partnere da u raspodjeli vlasti čelna pozicija u SIPA-i pripadne SNSD-u. Kao zalog je nesebično trgovao drugim polugama vlasti pa i na štetu RS-a. Čim je bivši pomoćnik u SIPA-i za područje organizovanog kriminala i sadašnji direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač počeo istraživati Dodikove sumnjive namještaljke oko autoputa Banja Luka – Gradiška, unosne građevinske poduhvate pa i gradnju vile na Dedinju u Beogradu, uznemireni Milorad Dodik prvo je nasrnuo na tadašnjega nesavitljivog direktora SIPA-e Mirka Lujića, a potom nije odustao dok nije izlobirao i Lukačev progon iz te agencije. Još kad je BiH pod strašnim pritiskom napustio Rafi Gregorian, put za okupiranje SIPA-e je bio prokrčen. Eliminacija I već 2012. godine na poziciju šefa te najmoćnije, a za Dodika najopasnije državne policijske agencije, instaliran je Goran Zubac. Podsjećamo, tada su kandidati za direktora SIPA-e bili i tadašnji šef Mirko Lujić, načelnik CJS-a Trebinje Goran Zubac, direktor Policije u Distriktu Brčko Goran Lujić, načelnik Regionalnog ureda Granične policije BiH u Bijeljini Novo Blagojević i radnik u Graničnoj službi u Sarajevu Rade Dostanić.
Svoje povjerenje Milorad Dodik je ipak pokolnio Zupcu, preko kojeg je instalirao pancirni sigurnosni obruč od bilo kakvih istražnih radnji. Nakon što je nekadašnji ratni policijski šef iz Rajlovca i Ilidže, a kasnije i u Trebinju, stavio kriminalističku policiju pod svoju palicu, Dodik je mogao mirno spavati i prkositi svojim domaćim zavjerenicima, ali i međunarodnoj zajednici.
Ako je vjerovati spekulacijama koje se mogu čuti i nekim međunarodnim krugovima, klupko se, čini se, počelo odmotavati opet unazad. Projekcijom eliminisanja iz državne vlasti Miloradu Dodiku se, makar i ograničeno, oduzimaju saboterski politički alati, a istovremeno mu se želi “glava ucijeniti” i stegnuti obruč oko sumnjivih finansijskih malverzacija trganjem iz vlasništva upravo SIPA-e.
Kako još uvijek nisu uspjeli dosta jalovi, nespretni, pa čak i prozirno montirani, tužiteljski pokušaji smaknuća direktora SIPA-e Gorana Zupca, preostao je jedino onaj najubojitiji instrument legalne preraspodjele pozicija u državnim policijsko-obavještajnim, pa i drugim agencijama između stranaka koje će formirati novo Vijeće ministara.
To bi trebalo značiti da će Savez za promjene dovesti svoga čovjeka na čelo SIPA-e i time bi Milorad Dodik bio razvlašten i imao bi osnovan razlog za zabrinutost. Dok se ta nova kadrovska ukrštenica ne rješi i dok je ovakav sastav parlamentarnog nezavisnog odbora, Goran Zubac će u sudnicama ipak biti spokojan.
Gubljenjem političke zaštite na državnom nivou od “protjeranog” SNSD-a, pozicija šefa SIPA-e u paketu s Miloradom Dodikom će biti znatno ranjivija.
Dnevni list