Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је ове седмице његова земља успјела да заустави масовно ширење вируса корона и да је ситуација под контролом, захваљујући раним и агресивним мјерама да се спријечи да већи број људи оболи, преноси CNN и пита: Да ли Русија држи вирус корона под контролом?

rusija-korona.jpg (122 KB)

Према информацијама које су објавили руски званичници, чини се да је Путинова стратегија функционисала.

Број потврђених случајева вируса корона у Русији је изненађујуће мали, упркос томе што Русија има веома дугу границу с Кином и да је први случај оболијевања забиљежила још у јануару.

Број заражених се повећава, али Русија, земља са 146 милиона људи, има мање потврђених случајева вируса корона од Луксембурга - заражено је 367 људи.

За разлику од тога, у Луксембургу који има 628.000 становника, према ЦИА Ворлд Фектбуку, до суботе је било 670 случајева вируса корона и осам смртних случајева.

Руске мјере раног реаговања попут затварања границе у дужини од 2.600 километара са Кином већ 30. јануара и успостављање зона карантина, можда су допринијеле одлагању избијања епидемије у пуном јеку, навели су поједини стручњаци.

"Генерални директор СЗО рекао је: 'Тестирајте, тестирајте, тестирајте'", изјавила је у четвртак CNN-у др Мелита Вујновић, представница Свјетске здравствене организације у Русији.

"Па, Русија је то започела буквално крајем јануара", казала је Вујновићева и додала да је Русија поред тестирања, предузела и шири сет мјера.

Роспотребнадзор је саопштио у суботу да је укупно урадио више од 156.000 тестова на вирус корона.

Поређења ради, према подацима ЦДЦ-а, САД су тек почетком марта почеле с тестирањем, док је Русија саопштила да је масовно тестирала људе од почетка фебруара, укључујући људе на аеродромима, фокусирајући се на путнике из Ирана, Кине и Јужне Кореје.

То не значи да није било "рупа" у руској одбрани.

Русија није одмах започела тестирање оних који долазе из Италије или других тешко погођених земаља ЕУ, ограничавајући контролу људи који су долазили из Европе мјерењем температуре и увођењем двонедјељних карантина.

Према здравственим званичницима, већина случајева вируса корона пријављених у Русији дошла је из Италије.

Ипак, Русија се бори с великим јавним скептицизмом, што је насљеђе из совјетске прошлости.

На друштвеним медијима, Руси су постављали питања која се односе на лошу транспарентност у њиховој земљи, као што је заташкавање нуклеарне катастрофе у Чернобиљу 1986. године и реакција земље на епидемију ХИВ-а осамдесетих.