323953_1

MOSTAR | Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na kantonalnom i federalnom nivou, dok će se razgovori o formiranju Savjeta ministara BiH nastaviti.
Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao Čović, definisano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratska fronta na svim nivoima.
- Definisali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Već sljedeće sedmice sastaćemo se sa ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definisati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnom nivou - kazao je Čović.
Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi kantonalnih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduslov za formiranje vlasti na federalnom nivou.
Kada je u pitanju državni nivo, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.
- Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem - kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila "iznenađujuće dobra" te da su obje strane pokazale "elastičnost i spremnost na saradnju".
Na novinarsko pitanje o mogućnosti saradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time "zakovao stvar za ovaj mandat".
Na isto pitanje Čović nije bio decidan.
- Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim nivoima. Kako će to završiti vidjećemo vrlo skoro. (...) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH - kazao je Čović.
Izetbegović i Čović danas su se dotakli i Mostara.
Potpredsjednik SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su istakle kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.
- Međutim, postoji Vašingtonski sporazum, postoji Dejtonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja... Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantovati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu - istakao je Izetbegović.
Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna grupa koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene Izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.
BNTV