Covic MOSTAR | Svi oni koji žele evropski put BiH imaju nas kao bezrezervnog partnera, a HDZ i HNS BiH neće participirati u bilo kakvim blokadama procesa u BiH, štiteći time hrvatski narod i ono što smo nudili u predizbornoj kampanju, a naš je cilj ne zastoj, već što prije uspostavljanje federalne Vlade - rekao je u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Dodao je kako od sastanka s Bakirom Izetbegovićem očekuje dogovor i vrlo jasan program, što bi te dvije stranke trebale raditi kao pobjednice unutar hrvatskog i bošnjačkog naroda.
U vezi s kandidacijskim statusom BiH, rekao je kako ne vidi razlog da on ne bude gotov do kraja 2016. godine, a da bi se promjene Izbornog zakona mogle dogovori unutar pola godine.
Dalji tok sastanka s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA i njegove pojedine izjave u medijima nije želio komentarisati, naglasivši kako mu ne pada na pamet da mu šalje ikakve poruke preko medija, posebno jer će se sastati.
- Jedino što ja kao predsjednik HDZ-a i HNS-a imam za obavezu jeste hrvatski narod i želim da pokušamo napraviti principe na kojima ova vlast treba biti uspostavljena na svim nivoima. Na taj ćemo način razgovarati i sa SDA i vrlo jasno vidjeti razumiju li ostale kolege te principe jer je to put da u jednom kratkom vremenu dobijemo implementaciju izbornih rezultata – naglasio je Čović, dodajući kako i dalje tvrdi da je to moguće, ali da je druga stvar hoće li se to dogovoriti.
- Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pet županija, gdje smo mi većina, dobije vlast u skoro vrijeme, nakon čega ide entitetske vlada, pa Savjet ministara – naglasio je Čović.
Na pitanje o njegovom odnosu s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i izjavu kako bi bio srećan kada bi s većinom političara u BiH imao odnos kao s Dodikom zbog ljudske dimenzije, kazao je kako može imati privatni afinitet prema nekom te naglasio da sa svim kolegama iz Republike Srpske i Federacije ima dobre odnose.
Ponovio je još jednom kako želi da osnovni princip uspostave vlasti budu legitimnost i legalnost predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.
Što se tiče minimuma interesa za hrvatski narod ispod kojih neće ići, Čović je rekao da je to pitanje sedam ključnih tema koje su iznesene u Hrvatskom odgovoru a koje su dosta široke: spoljna i unutrašnja politika, privreda, pravna država, boračka populacija.... To su osnove koje smo mi ponudili našem biračkom tijelu koje nam je dalo podršku, pa je naš zadatak da to i regulišemo zajedno s onima s kojima gradimo vlast, naglasio je predsjednik HDZ-a i HNS-a.
Što se tiče boračke populacije, ponovio je kako će na prvoj sjednici Vlade FBIH "insistirati da se ponište sve odluke koje su nelegalne, neustavne ministra Zulkana Heleza jer želimo zaštiti istinu o Domovinskom ratu i dostojanstvo naših branilaca".
Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH bilo je riječi o implementaciji izbornih rezultata, dogovoru oko 12. sabora HDZ-a BiH i uspostavljanju strategije HDZ BiH oko ključnih pitanja koje je stranka prezentovala kroz program „Hrvatski odgovor".
Na pitanje da li je bilo ikakvih pritisaka na formiranja vlasti tokom njegovog nedavnog posjeta Zagrebu, Čović je rekao da je posjeta bila u funkciji njegove inauguracije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gdje je zahvalo na saradnji vrhu države Republike Hrvatske, te se razgovaralo i o aktualnom stanju u dvije države.
- Ne znam kako neko doživljava da bi bilo ko iz Zagreba mogao praviti pritisak na nekog u BiH – zaključio je Čović.
BNTV