Из панедмије новог вируса корона треба извући важне поуке како би се идућа могућа пандемија, заправо зауставила на самом извору, односно прије него ли постане нова пријетња човјечанству.

20200603144414_602631.jpg (76 KB)

Др Peter Daszak, предсједник "EcoHealth Alliancea", рекао је за " Sky News" да из пандемије вируса корона морамо извући важне поуке како би идућу пандемију могли зауставити на њеном извору.

Анализирали смо број непознатих вируса који би се могли појавити у будућности и процјењујемо да их има око 1,7 милиона, односно типова вируса који могу заразити и људе, појаснио је Daszak.

То је доиста значајана пријетња у будућности. Ми знамо за свега неколико хиљада вируса тако да велика већина тек чека да се појави, додаје. Вјерује се да је САРС-ЦоВ-2 вирус, који узрокује болест ковид-19, на човјека прешао са шишмиша у Кини.

Студије проведене над људима који живе близу пећина шишмиша у Азији показале су да други вируси могу заразити људе, но да нису довољно еволуирали да се почну ширити у епидемијским размјерима.

Др Daszak наглашава да се треба направити сваки напор како би се открио генетски код вируса који живе у животињама. За то би, процјењује, било потребно 10 година, након чега би се могла развити и учинковита вакцина. То би помогло и локалним заједницама које живе на првим линијама тих болести да промјене понашање које их излаже ризику, додао је Daszak.

Све то данас је могуће јер се наука у пандемију вируса корона укључила на начине који су до прије пар година били незамисливи, од брзог откривања генетског кода САРС-ЦоВ-2 вируса, до откривања мутација тог вируса те помоћи суперрачунара. Све то данас се може добити у неколико сати или дана.