Гранични прелаз између Црне Горе и БиХ Враћеновићи-Делеуша биће затворен ради изградње заједничког прелаза на путу Никшић-Билећа, изјавио је директор Комисије за границе у црногорском Министарству унутрашњих послова Милан Пауновић.

vracenovici-prelaz1.jpg (197 KB)

Влада Црне Горе усвојила је информацију о привременом затварању граничног прелаза Враћеновићи током изградње саобраћајне инфраструктуре на заједничком граничном прелазу Враћеновићи-Делеуша.

Он је навео да је уговор о изградњи тог заједничког прелаза потписан, а рок за изградњу је година дана.

"Обавеза извођача је да најкасније у року од 90 дана заврши радове и да прелаз буде отворен најкасније до 1. јуна, односно до почетка љетне туристичке сезоне", рекао је Пауновић након сједнице Владе.

Он је навео да би у том периоду требало користити друге прелазе, којих између Црне Горе и БиХ има осам.

"Интеграцијом два гранична прелаза у један заједнички на нашој територији, радиће граничне службе Црне Горе и БиХ. Принципом једног заустављања поједностављујемо процедуру преласка државне границе", рекао је Пауновић.

Он сматра да је то велика предност, јер ће се омогућити бржи транспорт, прелазак границе и поједноставиће се процедуре.

"Ако у једној контролној кабини раде полицајци двије земље, једним заустављањем унапређујемо сарадњу и сносимо заједничку одговорност за безбједност границе. То је суштина", навео је Пауновић.

Влада је на данашњој сједници усвојила три документа из области граница.

"Црна Гора је оним што је претходних година предузела дала допринос унапређењу добросусједских односа са свима, али и стабилизацији и придруживању региона у цјелини", рекао је Пауновић.

Он је додао да је усвојен извјештај о вођењу преговора за закључивање споразума о измјенама и допунама Споразума о граничним прелазима за погранични саобраћај.

"Циљ је да се држављанима Црне Горе и БиХ који живе у пограничним подручјима олакша извршавање свакодневних потреба", каже Пауновић.

Он је прецизирао да је ријеч о пограничном подручју у дубини од 10 километара према једној од граничних линија, једне или друге државе.

"Предвиђена је могућност да и остали држављани у изузетним случајевима могу прелазити границу ван званично отворених прелаза на 18 локација ако имају оправдане разлоге", додао је Пауновић.

Он је рекао да су на граници са БиХ затворена 44 споредна пута, погодна за незаконите преласке државне границе.

"То смо урадили и са сусједним државама јер смо се обавезали да ћемо затворити све локације које нису гранични прелаз", навео је Пауновић.

Према његовим ријечима, други документ који је данас усвојен, основ је за вођење преговора за закључивање споразума о вршењу заједничке граничне контроле на заједничким граничним прелазима.

Он очекује да ће у марту тај споразум бити испреговаран.