„Danas se sve svelo na elaboriranje političkih tema, obračune sujeta, usitnilo se, provincijalizovalo, što dovodi do toga da nam se sav život iscrpljuje politikom, dok nam je nekada bio neuporedivo ljepši. U bivšoj Jugoslaviji novinarstvo je bilo među osam najcjenjenijih profesija. U kreativnom smislu bilo je bitno drugačije, radilo se studioznije. Kćerku sam uspio ubijediti da ne studira žurnalistiku...“

Zarko janjic naslovna TREBINJE | „Reportaža je nešto što nikada neće prestati da bude važno i zanimljivo drugima.To su priče običnih ljudi koje treba čuti,autentične i vrijedne pažnje“, iz vlastitog iskustva kazuje nam jedan od najstarijih novinara i reportera Hercegovine, više puta nagrađivan, Žarko Janjić.
A Žarkovo pero zabilježilo ih jemnogo više nego što je i sam mogao da upamti i izbroji. Doživljaji običnog i malog čovjeka, njihove sreće, nade, brige ili tragične sudbine za Žarka su jednako dragocjena svjedočanstva o životu, iako za većinu neprimjetna u zaglušujućoj buci javne scene, koja nam je nametnuta kao jedina stvarnost...
U Sarajevu, gdje je živio do rata, ali i po povratku u rodno Ljubinje, radio je za neke od najboljih redakcija, bio novinar i urednik, dopisnik iz svih krajeva zemlje, stizao i u bijeli svijet, a kad je zatrebalo - i ratni reporter. Bez pisanja i novinarstva ni sada ne može, iako je život tako udesio da je danas - na birou za nezaposlene.
Tragom reportaža, prisjeća se Žarko, krenuo je još u srednjoj školi.
U rodnom Ljubinju svi smo se odmalena snalazili da životu nađemo smisao. Uporedo sa odbojkom i prvoj postavi tadašnjeg 'Jugometala' u kojem sam igrao, nisam mogao ni bez knjiga ni pisanja. U emisiji TV Sarajevo 'Pet plus', dva puta sam nagrađen za pisane radove putovanjima u Pariz i Moskvu, o kojima sam napisao svoje prve reportaže“, prisjeća se Žarko gimnazijskih dana, kada je radio i kao dopisnik „Oslobođenja“, mostarske „Slobode“ i za zagrebačke „Sportske novosti“.

Kao prvotimac ljubinjskog odbojkaskog kluba, Janjic stoji  drugi s lijeva Kao prvotimac ljubinjskog odbojkaškog kluba, stoji drugi s lijeva

Ličnu kartu dobio je sa 16 godina, počeo da putuje i izdržava se od pisanja, da bi po završetku studija žurnalistike u Sarajevu, započela i njegova profesionalna karijera. „Izvještavao sam sa svih prostora bivše Jugoslavije, od Potkorena do Demir kapije, sa vrha planina do dna rudnika, ratom zahvađenih područja sa Kosova i tokom posljednjeg rata u BIH. Stizao sam i inostranstvo do Norveške, na afrički kontinent i Kairo. Život je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka za nas novinare bio i više nego dobar“.
Da su još u „nafriško“ svršenom žurnalisti urednici prepoznali vrsnog novinara, kazuju i detalji iz Žarkove karijere da mu je 1980.godine povjereno izvještavanje iz Ljubljane o zdravstvenom stanju tadašnjeg predsjednika SFRJ.

fotografija-7 Sa Brankom Stankovićem, autorom emisije "Kvadratura kruga" (RTS)

„To su bili neki od najdramatičnijih momenata u izvještavanju. Morate naći sagovornike, snalaziti se, tekst dostaviti do redakcije, a da vas sigurnosne službe u tome ne spriječe. Sve sam uspio, ali dok mi je tekst stigao u redakciju u Sarajevo, Titovo zdravsteno stanje se pogoršalo i tekst više nije mogao da se objavi. Urednik je sa žaljenjem konstatovao da će mi dobar tekst ostati samo za uspomenu. Eto, i sad ga čuvam. Možda ga nekad objavim, ako se odlučim da i neke druge reportaže objedinim na jednom mjestu i ako to nekoga bude zanimalo“, skromno dodaje Žarko.

Kćerki savjetovao da ne studira žurnalistiku „Novinarstvo mi je donijelo mnoštvo lijepih utisaka, široku lepezu događaja i doživljaja, novih lica, predjela, ono što mi druge profesije ne bi ponudile. Naravno, ja to kažem pomalo egoistično i zbog toga što sam sentimentalno vezan za svoj poziv. Međutim, zanosna i romantična strana novinarstva nestala je sa veličinom zemlje, a i vremena su se promijenila“,sa sjetom nam kazuje Žarko o vremenu kada je bavljenje novinarstvom bila samo privilegija odabranih. Sa velikom državom, kao što vrijeme osipa pješčani sat – osipalo se mnogo štošta i od onoga što je nekad smatrano vrijednostima i zdravim životnim načelima. A mladi koji danas hrle u novinarstvo, nastavlja on,vide samo ljepšu stranu ovog poziva -putovanja, obilje doživljaja i poznanstava, popularnost. „Ali na žalost, danas se sve svelo na elaboriranje političkih tema, obračune sujeta, usitnilo se, provincijalizovalo, što dovodi do toga da nam se sav život iscrpljuje politikom dok nam je nekada bio neuporedivo ljepši. U bivšoj Jugoslaviji novinarstvo je bilo među osam najcjenjenijih profesija. U kreativnom smislu bilo je bitno drugačije, radilo se studioznije. Kćerku sam uspio ubijediti da ne studira žurnalistiku. Htjeli mi to ili ne, potomci od našeg poziva upamte samo ono najljepše. Završila je pravo, a sin ekonomiju“.

Radio Ljubinje Žarko Janjić je 1993.godine u Ljubinju osnovao i prvu radio stanicu u ovom mjestu. „Radio Ljubinje, odavno ne postoji i na žalost nema naznaka za njegovim pokretanjem ponovo, jer je atmosfera u gradu takva. U opštini Ljubinje nije bilo sluha za potrebe stanovništva i zaključeno je da je riječ o preskupoj investiciji, iako su lokalne radio stanice i danas izuzetno dragocjene - povezuju ljude. Možda nije slučajno što imamo dva uva a jedna usta - treba, dakle, više da slušamo a manje pričamo.“ Zarko Janjic

Suština života Put zabilješki prošlog i sadašnjeg vremena Žarko Janjić ne kreće bez vedrog duha i mora mudrosti. I mnogo je toga što iz razgovora s njim, ako znate da slušate, možete naučiti.Ostavši dosljedan sebi, svoju filozofiju, kao i svi kojima je život bio glavni učitelj, objašnjava jednostavno: „Duboko se slažem sa konstatacijom da su sve najljepše stvari u životu besplatne. Oni koji nas vole,vole nas - zbog nas. Ne pristajem na prodaju duše za novac koji će na kraju biti bezvrijedan. U svemu je bitna umjerenost. Zdrav sam i potomstvo mi je zdravo, što je najvažnije. Jedan jedini dan može dosta toga promijeniti, zato kad god ste zdravo pomislite - život je ipak lijep!

Maja Begenišić