Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да Пословник парламента Српске треба да доградити ради ефикаснијег рада парламента и прецизнијег дефинисања неких одредби.

- У Пословнику има неколико чланова који су у колизији један са другим и који могу да се тумаче двосмислено - рекао је Чубриловић.

Коментаришући оцјене да вријеме дискусије треба органичити на посланичке клубове сходно броју посланика које имају, он је за Еуроблиц навео да је различита пракса парламената у окружењу, па неки имају дефинисано вријеме клуба, а други вријеме излагања по посланику.

Према његовим ријечима, постоје и екстремни случајеви који се у Српској не би могли примијенити.

- Тако, на примјер, посланик у Швајцарској има три минута да изнесе свој став, што се код нас не би могло примијенити. Имате и парламената у којима поједини клубови имају чак неколико десетина минута на располагању, па онда они то вријеме подијеле онако како им одговара - рекао је Чубриловић.

Он је нагласао да ће се у парламенту Српске код измјене Пословника о раду Народне скупштине водити рачуна и о једном и о другом.

- Вјерујем да ћемо између тих рјешења наћи оно што адекватно приличи нашем парламенту. Међутим, морам да напоменем да се сједнице наше скупштине ништа битно не разликују од рада других парламената. Негодовања ће увијек бити ма како да направите Пословник и Кодекс понашања посланика - истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, сигурно је да Народна скупштина не може бити претворена у неки идеалан парламент нити треба идеализовати ствари јер је то, једноставно, демократски процес.

СРНА