radojicic-curic.jpg (143 KB)

Градоначелници Требиња Мирко Ћурић и Бањалуке Игор Радојичић данас су у Требињу разговарали о сарадњи ова два града те добрим праксама и искуствима у бројним пројектима које реализују у различитим областима живота.

Након данашње узвратне посјете бањалучке делегације Граду Требињу најављено је да ће у Требињу ускоро бити отворена „Крајишка кућа“.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је са градоначелником Бањалуке разговарао о пројектима везаним за осјетљиве категорије, са посебним акцентом на запошљавање и младе људе и како их задржати не само у Требињу и Бањалуци него и у цијелој Српској.

„Сматрам да смо разговарали о веома важним темама, да смо размијенили добра искуства. Од прошлог састанка смо реализовали већ неке договорене заједничке пројекте, отворили смо Херцеговачку кућу у Бањалуци, а ево након отварања у Бањалуци и у Требињу ће  бити отворена Крајишка кућа и видјећемо гдје бисмо се могли још представити и ван граница Републике Српске“, рекао је Ћурић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је навео да су размијенили добре праксе и искуства   у области инфраструктуре, урбаног развоја, запошљавања  и наталитетне  политике.

„Свако од нас има доста различитих пројеката из којих се да доста научити. На данашњем састанкуТребиње је представило своје неке праксе када је ријеч о градњи за младе, ми дискутујемо која је оптимална метода и управо смо на путу да се опредијелимо за један такав пројекат. Причали смо и о мјерама наталитетне политике и о томе шта субвенцијама помажемо и подстичемо код дјеце, ђака и породица, те о мјерама и одлукама Скупштине града и градске управе када је ријеч о повољном пословном амбијенту, јер нам је свима изузетно важно да се отварају нова радна мјеста. Врло је интензивна станоградња у оба града, и градња комуналне инфраструктуре. Налазимо се, оба града, у развојним циклусима, позитивним трендовима и са бројем запослених, приходима и бројем пројеката који се реализују и улагањима у јавни сектор“, навео је Радојичић.

Он је додао да су представили и своја искуства у пројектима „Бањалука се гради“ и „Бањалука људског лица“, који се тиче младих, дјеце, старих, здравог старења, бесплатних превентивних здравствених прегледа  и израде стратегије безбједности.

radojicic u trebinju 1.jpg (139 KB)

Разговарано је и о развоју туризма и културе.

„Пренијели смо и наше искуство из културе, ушли смо били у финале за Европску пријестоницу културе са топлом препоруком  Граду Требињу да се припрема за ову кандидатуру. Град Требиње са својом традицијом, љепотом, културном сценом, на основу нашег двогодишњег искуства можемо рећи,  сигурно има капацитет за такав један посао. Ако ико у РС заслужује да размишља о томе то је сигурно Град Требиње“, рекао је Радојичић.

Након званичног састанка Радојичић и Ћурић обишли су ужи центар Требиња.