Mirko Curic 2.jpg (211 KB)

Усвајањем извјештаја о извршењу буџета града за прошлу годину и ребаланса буџета за ову годину доказали смо да смо одговорни људи, да смо пословали позитивно и да смо реализовали и релизујемо све оне програме и пројекте који су неоходни за развој града. Наше процјене говоре да ћемо у овој години, индиректно или директно, реализовати пројекте у вриједности од 20 милиона KМ, што никада раније није било.

Ово је, за емисију “Сриједом о свему”, истакао градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Од планираних пројеката и програма подршке за ову годину, за које је, у градској каси, ребалансом буџета обезбијеђено рекордних 49.980.000 KМ, што је за 5,83 одсто више у односу на  усвојени буџет за ову годину, Ћурић је, поред осталог, навео и скори почетак радова на источној, великој градској обилазници, на дионици око Требиња.

“Само у путну инфраструктуру у овој години биће уложено преко два милиона KМ, а посљедњих пет, шест година асфалтирали смо 60 километара путева. Све ово што се ради у посљедње вријеме, по питању кружних токова, трећих трака и других начина уређења улица, то је све краткорочно, када се узме у обзир фреквенција саобраћаја у нашем граду. Дугорочно рјешење је управо измјештање теретног саобраћаја ван центра града и зато је изградња источне обилазнице изузетно важна. Дугорочно размишљамо и о потребама града и свих наших суграђана, а не, како нам то поједини спочитавају, од избора до избора, јер сви пројекти које реализујемо су за пет, 10 или више година унапријед, стратешки планирамо шта нам је сљедећи корак. Зато, велико хвала одборницима који су подржали и ребаланс буџета и извршење буџета за прошлу годину јер нам то показује да нису били у праву они који су говорили да су наши планови нереални”, рекао је први човјек града.

Он је подсјетио да је за програм подршке самозапошљавању и обављање приправничког стажа ове године издвојено рекордних 40.000 KМ, упутивши позив привредницима да се пријаве на јавни позив.

“Позивам све привреднике којима су потребни приправници, са ВСС, ВС или ССС, да се јаве на јавни позив јер ће Град Требиње преузети обавезе уплате доприноса за сваког од тих радника”, појаснио је Ћурић.

У стратешкој визији будућности Требиња, истиче, енергетски сектор и даље ће бити мотор развоја, уз пољопривреду, туризам и грађевинарство, а у свим плановима развоја, кључна је подршка породици.

“Узалуд су нам све инвестиције и програми, ако не обезбиједимо добар амбијент, да наши људи могу да одрже породицу на окупу. Зато се трудимо да, на том плану, помажемо на различите начине – финансијском подршком за вантјелесну оплодњу, за здравствене услуге, помоћ  ученицима из руралних средина, за смјештај ван Требиња, помоћ за одлазак на екскурзију и слично”, наводи градоначелник Требиња.

За нову кандидатуру за мјесто градоначелника, захвалан је не само Градском одбору СНСД Требиње и коалиционим партнерима, већ свим грађанима који су му и за раније мандате указали највише повјерења.

“Велико хвала свима који су ме подржали у настојању да, уз тим људи окупљен око мене, изнова чинимо добро за развој Требиња. Највише ме радује кад људи кажу да се нисам промијенио откада сам на функцији градоначелника. Посљедњих година у Требињу су постигнути значајни резултати, не желимо да изађемо из тог колосијека. Надам се да ћемо направити још боље резултате, са започетим пројектима и програмима. Нисмо идеални, али дајемо све од себе да Требиње буде јаче и снажније, а тим и Херцеговина и РС”, поручио је Ћурић.

Припремила Влатка Мусић.