skero-curic.jpg (84 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић угостио је данас Данила Шкера, једног од ријетких узгајивача дуња у Херцеговини, чија је “дуњевача” недавно освојила велику златну медаљу на Другом ракија фесту “Авала 2024” у Београду.

Ћурић је истакао да је Шкерова дуњевача (барик) још једном побрала симпатије стручног жирија, а да је овога пута освојила 18,6 бодова.

“То је заслужено друго мјесто. С обзиром на то да је Данило међу веома ријетким узгајивачима дуње не само у Требињу, већ и у Херцеговини, с тим је ова награда још значајнија. Желио сам да му на овај начин честитам и да му се захвалим јер промовише не само свој производ, већ и Требиње”, навео је Ћурић.

Он је додао да Град у складу са могућностима помаже све пољопривредне произвођаче.

“Ово је још један доказ да у Требињу имамо врхунске производе. Оно што је најважније је да производимо здраву, органску храну која је све цјењенија и траженија на тржишту. Томе у прилог говоре и подаци Херцеговачке куће, која је један од најбољих пројеката не у Српској и региону, већ и много шире, о чему свједочи и награда на Међународном сајму туризма у Берлину”, додао је Ћурић.

Данило Шкеро је рекао да му је част што је освојио награду, јер је она доказ да је његова ракија међу најбољим на простору бивше Југославије.

“Учествовали су произвођачи из пет држава, са 315 узорака подијељених у 12 категорија: шљива до три године старости, шљива преко три године старости, шљива безбојна, дуња, дуња барик, кајсија, јабука, крушка, лоза, остале воћне ракије, специјалне ракије и ликери. Моја ракија је освојила друго мјесто у категорији дуња барик. Исплатио се мој мукотрпан и дуг рад. Све сам подредио квалитету – од чистоће, добре и здраве дуње до печења, да се ниједна ставка не промаши и да буде добра ракија.”, навео је Шкеро.

Он се захвалио градоначелнику на пријему, наводећи да ову награду поклања Гграду Требињу.

Оцјењивање узорака вршила је Комисија у саставу: проф. др Нинослав Никићевић (предсједник комисије), проф. др Веле Тешевић, проф. др Нермина Спахо, др Бранко Поповић, дипл. инг. Љубиша Станковић и доц. др Иван Урошевић.

Организатор Фестивала ракије “Авала” било је Удружење „ПРКОС-Т“ из Београда.

Иначе, Данило Шкеро је са дуњевачом освојио и награду “Златни мајстор ракије” на петом Међународном фестивалу ракије у Панчеву. Ракију од дуње прави од 2007. годинe.

“За добру и квалитетну ракију је потребна здрава и миришљава дуња, која мора да одлежи у подруму око шест мјесеци, на температури од 17 степени, да омекша, пожути и добије мирис, да би се приступило печењу ракије. Ракија мора да одлежи у бурадима и по четири године. Што је старија, то је боља. Од 100 килограма дуње добијем око шест литара ракије”, рекао је Шкеро.

Шкеро каже да је љубав према дуњама почела давне 1963. године када је као дијете живећи у Сарајеву, у соби осјећао мирис дуње на орману.

“Када сам 1964. године дошао у Требиње, то ме постакло да потигнем воћњак дуња, јер је то једина биљка која има најљепшу племенитост, љубав, љепоту и мирис. Жеља ми је била да од ње производим ракију“, рекао је Шкеро.