potkovica.jpg (62 KB)

Потковица има дугу историју заштитног симбола. Од најранијих времена човјек је вјеровао да је "У" облик потковице моћан заштитни симбол.

Овај симбол је веома чест у египатској иконографији. Код старих народа је повезиван са богињама мјесеца и лова, код старих Грка Артемидом, а код старих Римљана Дијаном. У древној келтској традицији, накит за потковице коришц́ен је за одбрану од тзв. враголастих вила.

Можда најистакнутија карактеристика потковице као заштитног и срећног симбола долази из Енглеске. Постоји легенда да је ђаво посјетио Светог Дунстана који је био вјешт ковач и тражио му да направи једну потковицу. Свети Дунстан је уловио ђавола у потковицу и отада никада више није могао да уђе у хришћанску кућу која има потковицу изнад врата.

Потковице су истицане на штоку врата као опомена злим силама да се кућа налази под божанском заштитом. Ово вјеровање је настало из жртвених обреда гдје је као жртва богу приношен коњ, од кога су остале само потковице које су биле доказ о поднијетој жртви богу. У неким крајевима потковица угинулог коња је представљала фетиш који штити жене да лакше рађају, нероткињама доноси изненадни пород и успјешно штити од свих болести, а малу дјецу од урока.

Потковица је одувијек била повољан симбол. Сматрало се нарочитом срећом када се нађе стара потковица, за коју се вјерује да има десетоструку снагу купљене потковице. Записано је да је брод адмирала Нелсона званог Побједа, имао срећу јер је потковица била прикована за његов јарбол.

У Европи, на Истоку и Латинској Америци потковица обично виси закачена на зиду окренута на доље. Тако ће срећа, према вјеровању, бити просута на вас. У Енглеској се међутим потковица ставља у обрнути положај, а у Мексику се не смије додиривати.

Према фенг шуију потковица се поставља у зависности од циљева које човјек жели да постигне. Када се закачи потковица у дом, постаје јак заштитни талисман за цијелу кућу, а ако се постави на прозоре према унутра привући ће материјални просперитет.

Вјерује се да ће, када се закопа у земљу на сјеверозападној страни куће прве ноћи пуног мјесеца, донијети срећу. Када цвијеће не успијева да цвјета у кући, а разлози нису јасни, потковица се ставља у близини.

Потковица у аутомобилу штити од несрећа и осигурава срећу свим путницима.