Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић открили су данас на мосту преко ријеке Саве између Раче и Сремске Раче спомен-плочу Србима убијеним и прогнаним у хрватској злочиначкој акцији "Олуја" 1995. године, којом је извршено етничко чишћење српског народа на простору данашње Хрватске.

dodik i vucic.jpg (124 KB)

Додик и Вучић затим су, на свечаној церемонији уз учешће Гарде Војске Србије, положили вијенце на спомен-плочу са натписом:

"Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас."

Након полагања вијенаца, Додик и Вучић одали су почаст жртвама минутом ћутања, током којег су се чуо звук звона за упокојене.

Додик: Наша освета за "Олују" - живот, слобода и мир

Дјеца која су погинула су нас завјетовала да не смијемо дозволити да се такво нешто никад не смије поновити било којем српском дјетету, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

- Наша освета неће бити смрт. Наша освета је живот, слобода, мир, а то је снага већа од сваког зла - поручио је Додик.

Истакао је да је ријека Сава била свједок многих српских страдања током вијекова.

- Наша освета је то што данас постоје Срби који су се данас окупили да одају пошту својим жртвама - рекао је Додик.

- Бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман је најављивао етничко чишћење, да се смањи број Срба како они више не би били "реметилачки" фактор. Видјели смо како се у Другом свјетском рату ријешавало српско питање у усташкој НДХ. "Олуја" није ништа друго него благослов великих сила да Срби буду очишћени - нагласио је Додик.

Додик је подвукао да је "Олуја" била дио геноцидног плана о нестанку Срба.

- Хрвати нису крили да је њихов циљ да желе Хрватску без Срба, и да их смање на статистичку грешку. Нажалост, то су Срби и доживјели, и данас преживљавају те исте голготе - изјавио је Додик.

Подсјећа да српском народу у Хрватској није враћена имовина и да се забрањује ћирилица и још једном пита шта се то слави у Хрватској.

- Је ли то неки нови европски стандард. Можда нисмо у тренду па то не разумијемо - рекао је Додик указавши да се и од Срба тражи да то славе.

Додик је рекао да је "Олуја" дио континуитета који је почео 1895, 1902. и 1905. године када су у Загребу организовани погроми Срба, као и покатоличавања српског народа од 1908. године, а тај процес је настављен и у Првом и Другом свјеткосм рату, да би добио име Независна Држава Хрватска и лице кроз сваког фашисту и усташу.

- Тај процес и тај план добио је свој резултат кроз геноцид у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском, Пагу и другим нашим стратиштима. Тај процес настављен је у задарској кристалној ноћи 1991. године, а свој коначни циљ, нестанак Срба са тог простора, добио је злочиначком акцијом "Олуја" - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је простор Далмације и Лике, који су Срби населили још у деветом вијеку, очишћен од Срба, исто као и простор Кордуна, Баније и Славоније који је српски народ у већем броју населио у 16. вијеку.

Вучић: Нису успјели да нам забране да носимо српско име и презиме

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обиљежавају српска страдања.

- Срећан сам и поносан да је готово цјелокупан српски народ разумио значај те идеје. Уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа. Били бисмо много слаби, баш као што смо били те 1995. године - рекао је предсједник Србије Александар Вучић на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Вучић је поручио да Срби имају своју државу која може да устане у одбрану српских гробова и наше будућности.

- Поносан сам јер нису успјели да нам забране да носимо српско име и презиме. Народе српски, не заборави да данас нико, ни у Европи ни свијету не говори о стравичном геноциду спроведеном у НДХ -  нагласио је он.

Навео да имамо обавезу према дјеци у Србији и Српској да им отворимо очи.

- Ми морамо да не ћутећи о злочинима, да откријемо све ужасе које су Срби искусили. Морамо да им покажемо да тим плановима нису успјели. Успјели смо као Србија и Српска да кажемо "не" лажима - изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да Срби немају жиг срамоте, иако су га хтјели наметнути.

- Ми помирење желимо, мир увијек, али понижење никада. Нисмо вас тјерали да икада признате геноцид над Србима. Само кажите, да знамо да је у Јасеновцу страдао један цијели народ само зато што је носио српско име и презиме - поручио је Вучић.