santic.jpg (62 KB)

У Мостару ће данас бити отворене 100. Шантићеве вечери поезије, у организацији Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле".

Генерални покровитељ манифестације је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Организационог одбора Сања Бјелица Шаговновић рекла је раније да ће манифестација трајати мјесец дана и да ће бити одржавана на више локација у граду Мостару, али и у Невесињу и Бањалуци, те да је програм разноврстан и достојан овог великој јубилеја.

Она је навела да овогодишњи велики јубилеј свједочи о дубокој укоријењености српске културе у Мостару, која је, како у протеклим вјековима, тако и у посљедњих стотину година, оставила неизбрисив траг у овом граду.

Према програму манифестације, у Шантићевом парку данас ће бити положено цвијеће на споменик Алекси Шантићу, а потом ће бити служен помен на гробљу Бјелушине.

Свечана академија биће одржана у Саборној цркви Свете Тројице са почетком у 18.00 часова, а присуствоваће јој помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

У Владичанском двору 8. октобра у 19.00 часова биће представљена књига "Занатски дом", аутора Ђорђе Сладоја, а 9. октобара у 19.00 часова биће одржано пјесничко вече добитника Књижевне награде "Алекса Шантић".

За 10. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару планирано је представљање књиге "Гледајмо се у очи" Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и цијеле Њемачке Григорија.

Премијера представе "Што те нема", коју је урадила "Просвјета" заједно са мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем, те бањалучким Народним позориштем Републике Српске, биће одржана 11. октобра у 20.00 часова у Народном позоришту Мостар, 15. октобра у 20.00 часова у Хрватском народном казалишту у Мостар, те 18. октобра у 20.00 часова у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Изложба слика "Изабрана дјела из легата Саве Неимаревића" биће отворена 16. октобра у 19.00 часова у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача".

У 19.00 часова 19. октобра у Владичанском двору у Мостару биће одржано вече посвећено академику Светиславу Мандићу, а 20. октобра у 19.00 часова у Културном центру "Небојша Глоговац" у Невесињу вече под називом "Невесиње – друга Шантићева кућа".

За 21. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору планирана је промоција књиге "Немањићи" Душка Лопандића и картофилска изложба "Мостар у вријеме Алексе Шантића", а 22. октобра у 19.00 часова у Центру за културу Мостар изложба слика "И сам си песма" Рајне Круљ.

Представљање монографије "100. Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда Алекса Шантић", аутора Радивоја Круља, планирано је за 26. октобар у 19.00 часова у хотелу "Мостар".

За 29. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору планирана је вече под називом "Гимназијалци Шантићу", у режији мостарских гимназијалаца и ученика Колеџа уједињеног свијета.

Свечаност затварања јубиларних Шантићевих вечери поезије са додјелом "Просвјетине" стипендије "Владимир Ћоровић" и поетском вечери Љубивоја Ршумовића, те отварањем "Просвјетине" Школе српског језика, историје и културе, биће одржана 6. новембра у 19.00 часова у Владичанском двору.