nikoljdan.jpg (195 KB)

Православна Црква данас обиљежава празник посвећен Светом Николи, једном од најзначајнијих светитеља Цркве Христове.

Данашњи празник уједно је и најзаступљенија Крсна слава у српском народу, па се због тога каже да пола Срба слави, а пола одлази на Славу.

Свети Никола рођен је у граду Патари у Ликији, као јединац син богатих и угледних родитеља, који су га као дар од Бога посветили Творцу.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, код стрица - Светог Николаја епископа патарског. По смрти родитеља, вођен чудесним небеским гласом, кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе.

Убрзо потом постао је архиепископ мирликијски, па је у вријеме прогона хришћана доспио у тамницу, али је и тамо настављао своје проповједи.

Присуствовао је Првом васељенском сабору у Никеји, и ту, у борби за истину, ударио једног јеретика Арија, због чега је одстрањен са Сабора и од архијерејске службе.

Након чудесног јављања Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице неколицини првих архијереја, овај правдољубиви светитељ враћен је на Сабор и у службу.

Још за живота људи су га сматрали светитељем и призивали у помоћ у мукама и невољама, а он је самом својом појавом доносио утјеху и добру вољу међу људе.

У старости, кратко је боловао и упокојио се 343. године.

Свети Никола сматра се заштитником дјеце, учених људи, трговаца, морнара и путника уопштено.

Некада се на свим хришћанским бродовима налазила икона Светог Николе, а он се посебно празновао дуж Јадранског и Средоземног мора гдје је био обичај да се на тај дан не испловљава, те да се бродови на пучини усидре и пловидбу наставе сутрадан.

Свети Никола овоземаљски живот завршио је у петак 19. децембра 343. године и сахрањен је у Саборној цркви у Мири.

Његово тијело тамо је почивало више од шест вијекова, гдје су бројни хришћани долазили на његов гроб и доводили своје болесне.

Свети Никола зими се празнује 19. децембра, у знак сјећања на дан светитељевог упокојења и у прољеће 22. маја, када су светитељеве мошти пренесене из Мира у Ликији у тада православни град Бари у Италији.

Свети Никола је најчешћа крсна слава у српском народу.