172701.jpg (130 KB)

Српска православна црква обиљежава празник посвећен Светом Јовану Златоустом, великом светитељу и реформатору који је познат и као најчувенији проповиједник у историји Цркве.

Свети Јован Златоусти био је цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Он је и аутор књиге "О свештенству", а надимак Златоусти добио је због реторичких способности.

Свети Јован Златоусти био је велики борац против јеретика, а често је проповиједао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

Послије сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у мјесто Коман у Јерменији гдје је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однијели из Цариграда у Рим, гдје су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул.

Свети Јован Златоусти сматра се једним од најученијих светитеља, па се вјерује да на данашњи дан ваља узети неку књигу и из ње прочитати макар дио.

У неким крајевима још се вјерује да на данашњи дан жене не треба да у руке узимају вуницу, конац или игле.

У многим српским породицама овај светац слави се као крсна слава.

У суботу, 28. новембра, почиње Божићни пост, други по дужини у православном календару. Трајаће шест недјеља до 7. јануара, до празника у славу рођења Исуса Христа.